Poľnohospodárske družstvo Vlára Nemšová, ktoré prevádzkuje dve chmeľnice v Nemšovej, sa po novom stalo členom Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Vďaka tomu bude mať slovenské chmeliarstvo silnejšie zastúpenie pri ochrane svojich záujmov.
„Pestovanie chmeľu prešlo od vzniku samostatného Slovenska náročnou cestou. V roku 1993 sme mali 1300 hektárov chmeľníc a 34 pestovateľov. V súčasnosti, a to najmä vďaka pevnej vôli ľudí z PD Vlára Nemšová, máme na Slovensku posledné dve chmeľnice s rozlohou 37 hektárov v Nemšovej,“ priblížil výkonný riaditeľ združenia Vladimír Machalík.
Rozloha chmeľníc za tri desaťročia klesla na minimum, no podľa predsedu družstva Branislava Žideka je vstup do združenia šancou na zmenu. „Tešíme sa zo záujmu slovenských pivovarov o domáci chmeľ a veríme, že členstvo v takom silnom a aktívnom združení prispeje k rozšíreniu chmeľníc na Slovensku,“ uviedol.
Chmeľ je výnosný aj mimo pivovarov
Chmeľ pestovaný na špeciálnych visutých konštrukciách patrí medzi plodiny s najvyššou trhovou hodnotou. „Tržby sa podľa stupňa spracovania pohybujú od 14 000 do 20 000 eur na hektár, čo je výrazne viac než pri väčšine tradičných plodín pestovaných na Slovensku,“ upozorňuje Machalík. Okrem pivovarníctva sa slovenský chmeľ čoraz častejšie využíva aj vo farmácii a kozmetickom priemysle.
PD Vlára Nemšová dosahuje priemernú ročnú produkciu viac ako 35-tisíc kilogramov chmeľu. Okrem chmeľu sa venuje aj rastlinnej a živočíšnej výrobe, pričom celkovo hospodári na 1350 hektároch pôdy.
Podpora celého sektora
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v súčasnosti združuje malých aj veľkých producentov, ktorí spoločne pokrývajú 96 percent trhu so slovenským pivom, 100 percent produkcie sladu a najnovšie už aj 100 percent produkcie chmeľu. Združenie vzniklo v roku 1991 a je členom európskej organizácie The Brewers of Europe. Jeho cieľom je podporovať štvrtý najväčší sektor slovenského potravinárstva – výrobu piva a jeho surovín.