Bazalka (Ocimum basilicum) nepatrí medzi bylinky, ktoré by zvládli zimovanie vonku. Jej pôvod v tropických oblastiach Afriky a Ázie ju predurčuje na život v teple a svetle – s prvými chladnými nocami na jeseň sa preto začne trápiť. Ak vám je ľúto vyhodiť pekne rozkonárený kríček, jednoducho ho presaďte do kvetináča a preneste na okenný parapet. Aj keď sa rast rastliny spomalí, ešte niekoľko týždňov vás bude odmeňovať čerstvými, voňavými listami.
Ako pripraviť rastline nový „domov“
Na zimovanie sa hodí kvetináč s priemerom asi 20 centimetrov. Dno musí mať otvor, aby mohla odtekať prebytočná voda – ten však čiastočne prekryte kúskom črepu alebo kamienkom na spomalenie, no nie úplné zastavenie odtoku zálievkovej vody.
Na dne kvetináča vytvorte približne päťcentimetrovú drenážnu vrstvu z keramzitu alebo štrku s hrubšou frakciou. Drenáž zabráni premokreniu koreňov a hnilobe.
Na vrstvu drenáže položte priepustnú netkanú textíliu, ktorá ju oddelí od substrátu a udrží čistú pre ďalšie použitie.
Bazalku v záhone opatrne podoberte rýľom, vyberte z pôdy a len čiastočne odstráňte pôdu z koreňov.
Substrát do kvetináča zvoľte univerzálny – špeciálne pre bylinky bývajú na živiny príliš chudobné. Môžete ho obohatiť o trochu preosiatej záhradnej zeminy a vyzretého kompostu.
Rastlinu po presadení dobre pritlačte, dôkladne zalejte a nechajte odtiecť prebytočnú vodu.
- Bazalka nesmie stáť vo vode, preto používajte len obyčajnú misku pod črepníkom, nie ozdobný obal. Prílišné zalievanie je častou chybou. Stačí, ak substrát zostane mierne vlhký, nie mokrý.
- Najlepšie miesto pre ňu je na južne orientovanom okne, kde má dostatok svetla. Dávajte však pozor, aby ju nezasahovalo teplo z radiátora – to vysušuje vzduch aj korene.
- Vonku ju môžete ponechať dovtedy, kým teploty neklesnú pod 10 °C. Ak chcete rastlinu na zmenu pripraviť, skúste ju postupne privykať – cez deň von, na noc dnu.
- V zime ocení mierne rosenie listov.
Odroda, ktorá prezimuje najlepšie
Nie všetky bazalky zvládnu zimu rovnako. Najlepšie výsledky prináša trvácna odroda ‘African Blue’, vzniknutá krížením druhu Ocimum kilimandscharicum a odrody ‘Dark Opal’. Táto bazalka netvorí semená, no ľahko sa rozmnožuje odrezkami a pri teplote okolo 15 až 20 °C prežije celú zimu v dobrej kondícii. Skúsiť však môžete aj klasickú genovese či inú obľúbenú odrodu – aj keď prežijú len časť zimy, niekoľko týždňov navyše s čerstvou bazalkou v kuchyni rozhodne stojí za trochu námahy.