Do 29. ročníka celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko, ktorú tradične organizuje Slovenský zväz záhradkárov (SZZ), sa prihlásilo 469 vzoriek od pestovateľov z celého Slovenska. Vyhodnotenie sa uskutočnilo 17. októbra 2025 v priestoroch Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici.
Odborná komisia napokon hodnotila 463 vzoriek jabĺk (6 nespĺňalo podmienky zaradenia do súťaže) od 183 pestovateľov. Na prvých troch miestach sa umiestnili:
- Ing. Peter Molda, Smolenice – ‘Golden Parsi da Rosa’
- MUDr. Ivan Hlavatý, Šurany – ‘Ligol’
- Ing. Peter Molda, Smolenice – ‘Pinova’
Peter Molda tak obhájil svoje niekoľkoročné ovocinárske prvenstvo – po troch po sebe nasledujúcich víťazstvách s odrodou ‘Pinova’ (2022 – 2024) uspel aj so svojou novou kráskou ‘Golden Parsi da Rosa’.
Jablko s rodokmeňom z Južného Tirolska
Odroda ‘Golden Parsi da Rosa’ vznikla v Taliansku ako prirodzená mutácia známeho ‘Golden Delicious Clone B’. Objavili ju v ovocinárskej oblasti Parcines (Partschins) v Južnom Tirolsku, odkiaľ si nesie aj svoj názov – Parsi da Rosa v preklade znamená „z Parcines, ružová“.
Jej pôvod prezrádza všetko podstatné: ide o zlatý typ „goldenu“, ktorý si zachováva typickú sladkú chuť a vôňu, no zároveň pridáva jemné ružovkasté líčko a o niečo vyššiu kvalitu šupky. Odrodu dnes pestujú vo viacerých európskych krajinách a oceňuje sa pre vysokú odolnosť proti tzv. russetingu – hnednutiu alebo praskaniu šupky.
Plod, ktorý spája krásu a chuť
Na prvý pohľad pôsobí ‘Golden Parsi da Rosa’ ako umelecké dielo. Plody sú stredne veľké až veľké, mierne pretiahnuté, s jemne vystúpenými vrcholmi. Základná farba šupky je sviežo žltozelená, ktorú na slnečnej strane prekrýva lososovo-ružový až oranžový odtieň. Tento efekt, spôsobený pôvodom odrody, ju robí neprehliadnuteľnou.
Dužina je žltá, pevná, šťavnatá a chrumkavá. Chuť možno opísať ako sladkú, s jemnou navinulosťou a sviežou arómou – ideálnu na čerstvú konzumáciu aj do dezertov. Pri skladovaní si jablká udržiavajú výbornú konzistenciu a dlhú trvanlivosť, podobne ako klasický ‘Golden Delicious’.
Spoľahlivá úroda a vysoká kvalita plodov
Stromy rastú stredne silno, majú kompaktný habitus a tmavšie drevo, čo ich odlišuje od iných klonov goldenu. Do rodivosti vstupujú pomerne skoro a udržiavajú si vysokú a stabilnú úrodnosť.
Zber sa uskutočňuje začiatkom až v polovici septembra, v teplejších oblastiach aj o niečo skôr. Odroda má výbornú schopnosť farebného vyzrievania – v slnečných lokalitách sa vyfarbuje výraznejšie, čo z nej robí ozdobu každého sadu aj výstavy.
Pestovanie a odporúčania
‘Golden Parsi da Rosa’ prosperuje najmä v teplejších a stredných polohách s dostatkom slnka. Vhodné sú intenzívne pestovateľské tvary, ako napríklad štíhle vreteno, ktoré uľahčujú zber aj ošetrenie stromov.
Na opeľovanie sa odporúčajú odrody ‘Gala’, ‘Granny Smith’, ‘Jonathan’, ‘Crimson Gold’ či ‘Evereste’. Plody je možné skladovať až do jari, pričom si zachovávajú sladkú chuť a šťavnatosť.