Podpňovka (rod Armillaria), ktorú mnohí poznajú aj pod ľudovými menami václavka, michalka, pňovka či medová huba, žije v tme – pod pňami a v koreňoch stromov. Niektorí ju zbierajú ako výbornú jesennú jedlú hubu, iní ju považujú za tichého nepriateľa lesa. Najväčší známy exemplár rastie v Oregone v USA – jediný geneticky rovnaký organizmus podpňovky smrekovej A. ostoyae pokrýva územie s rozlohou viac než deväť štvorcových kilometrov. Odhaduje sa, že má tisíce rokov a váži stovky ton. Rovnaký druh pritom rastie aj u nás – v ihličnatých lesoch, najmä na severe a v chladnejších oblastiach stredného Slovenska. Dokáže prežívať celé desaťročia v pôde a šíriť sa podzemnými rhizomorfami, ktoré hľadajú nové korene, z ktorých čerpajú živiny.
Kde ju teraz hľadať
Október je obdobím, keď václavky či pňovky ešte stále rastú. Objavujú sa v trsoch na pňoch, koreňoch, popadaných stromoch aj na okrajoch lesov. Vyhľadávajú vlhké miesta, rúbaniská a miesta po ťažbe dreva. Typické sú medovo-hnedé klobúky s jemnými šupinkami, biele lupene a nápadný prstenec na nohe. Mladé plodnice voňajú po lesnej pôde a rastú v takých množstvách, že sa dajú zbierať doslova po hrstiach. Na Slovensku sú najčastejšie druhy podpňovka obyčajná (A. mellea), podpňovka smreková (Armillaria ostoyae) a podpňovka žltá (Armillaria gallica) – všetky sú podľa portálu nahuby.sk rozšírené a práve teraz rastú.
Jedlá, ale zradná
Podpňovka patrí medzi jedlé huby, no len po dôkladnej tepelnej úprave. Surové alebo nedovarené plodnice môžu spôsobiť tráviace ťažkosti. Najchutnejšie sú mladé, ešte zatvorené klobúky – tie staršie bývajú vláknité a tvrdé. Hubári ju využívajú najmä do polievok, omáčok či na sušenie. Jej aróma je výrazná, lesná, mierne sladkastá. Zaujímavosťou je, že niektorí mykológovia odporúčajú krátko po zovretí vodu vyliať – tým sa zníži obsah termolabilných toxínov a opäť dať hubu variť do čistej vody. V niektorých regiónoch sa traduje, že „václavka musí dvakrát zovrieť, kým ju môžeš jesť“ – čo nie je ďaleko od pravdy.
Hubársky paradox
Zatiaľ čo hubári v lese nadšene plnia košíky, lesníci majú pri spomenutí podpňovky zimomriavky. Tá istá huba, ktorá vonia po jeseni, dokáže totiž pomaly usmrcovať živé stromy. Parazituje na koreňoch, spôsobuje ich hnilobu a prerušuje prísun živín. Podpňovka napáda smreky, borovice, buky, duby, ovocné stromy aj vinič. Je prakticky nezničiteľná – v pôde prežíva aj po výrube stromu, čakajúc na ďalšieho hostiteľa. V ovocných sadoch sa prejavuje vädnutím korún a odumieraním koreňov, v lesoch zas kolapsmi celých porastov. Lesníci potvrdzujú, že aktivita podpňovky sa na Slovensku za posledné roky výrazne zvýšila, najmä v smrečinách. Podľa správy štátneho podniku Lesy SR, publikovanej v časopise Lesník (4/2006), sa podpňovka smreková radí medzi najvýznamnejších škodcov našich lesov a jej výskyt súvisí so zhoršujúcim sa zdravotným stavom porastov po vetrových kalamitách. Huba sa dokáže rýchlo rozšíriť do oslabených porastov a spôsobuje rozsiahle odumieranie koreňov, čo potvrdzuje dlhodobé pozorovanie lesníkov.
Nebezpečná aj v záhradách
Podpňovka obyčajná sa nevyhýba ani ovocným sadom. Podľa správy ÚKSÚP sa s ňou môžu pestovatelia ovocných drevín stretnúť najmä tam, kde záhrada alebo sad susedí s lesom. Hlavný zdroj infekcie tvorí koreňový systém – preto je pri odstraňovaní napadnutých stromov nevyhnutné vykopať a zlikvidovať aj všetky korene, keďže práve tie zostávajú v pôde ako zdroj nákazy. Huba má viac než 500 hostiteľov a napáda nielen jablone, čerešne, marhule či orechy, ale aj vinič a ríbezle. Mycélium preniká do vodivých pletív, spôsobuje bielu hnilobu dreva a stromy rýchlo odumierajú. Ako upozorňuje ÚKSÚP – OOR, jediným účinným opatrením je likvidácia napadnutých rastlín vrátane celého koreňového systému, ktorý predstavuje hlavný zdroj infekcie.