Urobte to ešte pred mrazmi: jednoduchý trik, ako z pažítky spraviť celoročnú bylinku do kuchyne

Pažítka nemusí v zime spať pod snehom. Ak ju pred mrazmi vyberiete zo záhona a presadíte do črepníka, bude rásť ďalej – priamo na vašom okennom parapete.

24.10.2025 14:00
pažítka, kuchyňa, NEPOUŽÍVAŤ Foto:
debata

Pažítka (Allium schoenoprasum) je trváca cibuľovina, ktorá zvyčajne na zimu zatiahne a opäť vyraší až na jar. Ak si však chcete udržať prísun čerstvej vňate, časť rastlín môžete na jeseň preniesť dovnútra. Vyberte zdravý trs s nepoškodenými cibuľkami a hustým porastom. Pomocou rýľa ho opatrne vyzdvihnite aj s koreňovým balom a presuňte do stredne veľkého kvetináča s priepustným substrátom.

Foto: Canva
pažítka

Dno nádoby vysypte vrstvou drenáže – napríklad drobným štrkom alebo keramzitom. Substrát by mal byť ľahký, výživný a dobre priepustný – ideálne zmes záhradnej zeminy, kompostu a piesku. Po presadení rastlinu dobre zalejte a nechajte ju pár dní v polotieni, aby sa prispôsobila.

Foto: ChatGPT / DALL·E
pažítka, kvetináč, pestovanie v byte, kuchynské bylinky, NEPOUŽÍVAŤ

Prechod do tepla

Aby pažítka nezareagovala na náhlu zmenu prostredia stresom, preneste ju do bytu postupne. Najprv ju nechajte 1–2 týždne v chladnejšom priestore – v pivnici, na verande alebo v nevykurovanej chodbe, kde teplota neklesá pod 5 °C. Následne ju premiestnite na svetlý parapet s teplotou okolo 15–18 °C.

V teplejšej miestnosti rastlina rýchlejšie vyháňa nové listy, no potrebuje dostatok svetla. Ideálne je umiestniť ju na južné alebo juhovýchodné okno. V období krátkych dní môžete pridať aj doplnkové LED osvetlenie, aby vňať nebola bledá a vytiahnutá.

Langoše bez kysnutia s oštiepkom, kyslou smotanou a pažítkou
Video
Zdroj: TV Varecha

Starostlivosť počas zimy

Pažítka v kvetináči nevyžaduje veľa. Zalievať ju treba mierne – len keď substrát preschne. Prebytočná voda by mohla spôsobiť hnilobu cibuľiek. Hnojenie nie je nutné, najmä ak ste použili kompostový substrát. Ak však rastlina po pár týždňoch spomalí rast, môžete ju raz mesačne prihnojiť zriedeným organickým hnojivom pre bylinky.

Staršie listy pravidelne zastrihávajte, aby ste podporili tvorbu nových výhonkov. Strihaním získate nielen sviežu pažítku do jedál, ale aj hustejší trs.

kvíz, pažítka, Čítajte viac Kvíz: Spoznáte zeleninu len podľa jej kvetov? Tipovanie nestačí – veľa ľudí háda úplné nezmysly

Návrat späť do záhrady

Po skončení zimy môžete pažítku opäť vysadiť von. S výsadbou počkajte, kým nehrozia mrazy – zvyčajne koncom marca až začiatkom apríla. Kvetináč môžete na jar ponechať aj vonku, kde rastlina rýchlo zosilnie a vytvorí nové trsy.

Ak ju takto budete každoročne „sťahovať“ do bytu, získate takmer nepretržitú zásobu čerstvej vňate bez nutnosti kupovať pažítku v obchode.

Praktický tip

Ak máte viac trsov pažítky, vyberte len niektoré a zvyšok nechajte v záhrade. Tam rastlina po zatiahnutí prežije aj mrazy – je mrazuvzdorná. Pred zimou ju môžete prikryť vrstvou suchého lístia alebo slamovej nastielky. Takto zabezpečíte, že na jar opäť rýchlo vyraší a vy si budete môcť pripraviť ďalšiu dávku na zimné pestovanie v kvetináči.

Foto: ChatGPT / DALL·E
pažítka, bylinky, kvetináč, kuchynské bylinky, zazimovanie, lístie, NEPOUŽÍVAŤ

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #pažítka #kuchynské bylinky #jeseň v záhrade
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december