Ebenovník rajčiakový, známy pod menami hurmikaki, kaki, churma či tomel, už dávno nie je výsadou južných krajín. Darí sa mu aj na Slovensku – v oblastiach, kde rastie vinič, ale aj v chránených záhradách severnejších regiónov. Strom s lesklými listami a výrazne oranžovými plodmi pôsobí nielen dekoratívne, ale prináša aj cenné ovocie, ktoré je doslova nabité živinami.
Všetky fotografie boli so súhlasom autorov prevzaté z facebookovej skupiny Hurmikaki na Slovensku.
1. Vyberte si správnu odrodu podľa oblasti
Najdôležitejším krokom je výber odrody podľa termínu dozrievania. V teplých južných oblastiach Slovenska to zvládnu aj neskoré odrody, v stredných polohách však stavte na skoršie. Ideálne sú slnečné, záveterné stanovištia – napríklad južná stena domu, ktorá akumuluje teplo.
2. Strom, ktorý zvládne aj mráz
Dospelé ebenovníky znesú mrazy do –17 až –20 °C, niektoré dokonca až do –28 °C. Mladé stromčeky sú však citlivejšie, preto ich vysádzajte na jar po posledných mrazoch. Jesenná výsadba môže byť pre ne riziková.
3. Menej plodov, kvalitnejšia úroda
Hurmikaki má sklon k preťaženiu konárov – strom často nasadí viac plodov, než unesie. V júni preto urobte prebierku, čím znížite riziko lámania konárov a podporíte rovnomerné dozrievanie. Strom potrebuje aj dostatok vody, najmä v prvých rokoch po výsadbe a počas rastu plodov.
4. Pôda a hnojenie bez chýb
Ebenovník je vďačný strom – zvládne aj bežnú záhradnú pôdu. Doprajte mu občas kompost, no vyhnite sa nadmernému hnojeniu dusíkom, ktoré zhoršuje vyzrievanie dreva a znižuje odolnosť voči mrazu. Na kyslej pôde pomôže jednoduché povápnenie.
5. Kvitnutie neskôr ako u iných stromov
Na rozdiel od mnohých ovocných stromov kvitne hurmikaki neskôr – od mája do júna. Vďaka tomu sa spoľahlivo vyhne jarným mrazíkom. Odrody môžu byť samoopelivé alebo cudzoopelivé, pričom opelenie zabezpečuje najmä hmyz. Niektoré však tvoria plody aj bez oplodnenia – tie bývajú bez semien.
6. Ako odstrániť trpkosť plodov
Ak ochutnáte hurmikaki priamo po zbere a bude tvrdé či trpké, nebojte sa – stačí mu dopriať chlad. Mráz alebo skladovanie v blízkosti jabĺk (ktoré uvoľňujú etylén) zmení jeho chuť na sladkú a jemnú. Dužina potom pripomína marmeládu s medovým tónom.
7. Zdravé ovocie plné antioxidantov
Plody hurmikaki sú zdrojom provitamínu A, vitamínov B, C a E, draslíka, železa, zinku či vápnika. Lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava upozorňuje, že „hurmikaki je bohaté na flavonoidy a karotenoidy s antioxidačnými účinkami, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi.“ Vláknina navyše podporuje trávenie a pomáha regulovať cholesterol, tlak i hladinu cukru.
Tipy na kuchynské spracovanie hurmikaki
Zrelé hurmikaki chutí výborne čerstvé – nakrájané na mesiačiky alebo vyjedené lyžičkou. Možno ho sušiť, rozmixovať do smoothie, pridať do koláčov (ochutnajte napríklad skvelé hurmikaki rezy) alebo použiť ako sladkastú prílohu k mäsu. V chladničke vydrží niekoľko dní, v mrazničke pokojne aj celú zimu.
Hurmikaki – exotika, ktorá zvládne slovenskú zimu
Nie je to len okrasný strom, ale aj dôkaz, že aj na Slovensku môžu rásť plody, ktoré ešte nedávno považovali záhradkári za výstrelok exotiky. Ak mu doprajete slnko, záveterné miesto a primeranú starostlivosť, odmení sa vám úrodou, pre ktorú budete musieť podopierať konáre.