Kedy je zeler pripravený na zber? Správny čas spoznáte podľa týchto znakov

Zeler nie je len jeden druh zeleniny – pestujeme ho ako buľvový, stopkový aj listový. Každý sa zbiera v inom čase a vyžaduje odlišné zaobchádzanie.

01.11.2025 14:00
zeler Foto:
debata

Zeler buľvový: počkajte si na prvé mrazy

Zeler buľvový dozrieva pomaly. So zberom sa neponáhľajte – čím dlhšie ho necháte rásť, tým väčšiu a chutnejšiu buľvu získate. Ideálny čas na zber prichádza od polovice októbra do konca novembra (ak nehrosia silné mrazy), keď listy začínajú žltnúť.

Ľahký mráz zeleru neublíži, naopak – mierne ochladenie podporí jeho chuť. Pri teplotách pod –5 °C však hrozí poškodenie, preto ho pred silnejšími mrazmi radšej vyberte. Na vykopávanie používajte rýľovacie vidly, nie rýľ – buľvu tak nepoškodíte. Po vybratí odrežte listy, ale neumývajte ju, ak ju chcete uskladniť.

Buľvy sa najlepšie uchovávajú v piesku, ideálne v drevenej debničke v pivnici s teplotou 2 až 5 °C. Ak ich uložíte suché a neumyté, vydržia až do februára. Zelerové listy po odrezaní nevyhadzujte – môžete ich usušiť alebo zamraziť a použiť ako koreninu do polievok.

Uskladnenie koreňovej zeleniny v teplej pivnici
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

Zeler stopkový zbierajte postupne

Zeler stopkový sa zberá priebežne podľa potreby. Prvé hrubšie a pevné stonky môžete rezať už od augusta – vždy však len niekoľko naraz, aby rastlina pokračovala v raste. Režte ich čo najnižšie pri koreni ostrým nožom.

Keď sa blíži prvý mráz, vyberte z pôdy celú rastlinu aj s koreňom. Stonky skráťte približne 10 centimetrov nad rozvetvením a zeler zabaľte do novinového papiera. Uložený v chladnej a vlhkej pivnici, prípadne v debničke s pieskom, vydrží šesť až osem týždňov.

Ak je pre vás chuť zeleru príliš silná, môžete ho týždeň pred zberom „vybieliť“. Stačí stonky zviazať a obaliť papierom – svetlo sa k nim nedostane a zeler stratí typickú zelenú farbu a s tým aj časť arómy. Z výživového hľadiska je však výhodnejší práve zelený – obsahuje viac chlorofylu a antioxidantov.

Foto: SHUTTERSTOCK
zeler stopkový

Zeler listový: chuť vňate zachová sušenie

Vňať zeleru môžete zbierať počas celej sezóny – kedykoľvek potrebujete čerstvú prísadu do jedál. Pred príchodom mrazov sa oplatí, usušiť si ju do zásoby. Zväzky listov zviažte špagátom a zaveste ich na teplé, vzdušné a tienisté miesto. Keď budú úplne suché a krehké, rozmrvte ich medzi prstami a nasypte do tmavej, vzduchotesnej nádoby.

Ak je vonku vlhko, môžete vňať sušiť v rúre pri teplote do 50 °C s pootvorenými dvierkami. Takto získané sušené listy majú silnú arómu a sú ideálne na výrobu domáceho zelerového korenia. Stačí ich premiešať so soľou – a zdravšia verzia známeho ochucovadla je hotová.

Tak, ako iné bylinky a vňate, aj zelerové listy môžete nielen sušiť, ale aj mraziť. Toto je šikovný trik, ktorý uľahčí ich neskoršie použitie pri varení.
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zeler #stopkový zeler #zeler buľvový
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december