Jej veličenstvo cvikla: Plná vitamínov a nenáročná

Pravda | 12.05.2021 06:00
Zázračná cvikla! Pomôže takmer na všetko... Foto:
Poznali a využívali ju už v starom Ríme, kde ju využívali aj ako jedlo, ale najmä ako liek. Dá sa dusiť, pražiť, piecť, odšťavovať, nakladať.

Prvé záznamy o cvikle sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylónie. Bola známa aj v starom Ríme. Vďaka antike sa rozšírila do celej Európy.

Cvikla je bohatá na dusičnany. Hoci majú dusičnany škodlivé účinky na zdravie, tie v cvikle prinášajú výhody. Naše telo ich premieňa na oxid dusnatý, molekulu, ktorá uvoľňuje a otvára krvné cievy. Výsledok? Nižší krvný tlak a lepší prietok krvi.

thumbnail var18-spargla jahody-4x Čítajte aj Špargľa a jahody – výborná kombinácia

Ak budeme pravidelne jesť cviklu, odzrkadlí sa to aj na zdravom krvnom obehu mozgu, čo znižuje riziko demencie a zlepšuje jeho funkcie. Lepší prietok krvi znamená nielen lepšie vyživovanie orgánov, ale tiež ich lepšie zásobovanie kyslíkom.

Kedy siať a ako sa starať

Cviklu sejte v máji, zberať ju potom môžete po 60 až 140 dňoch v závislosti od kultivaru. Teoreticky je možné zberať ju neskôr, avšak prerastené buľvy nie sú také lahodné a majú tendenciu drevnatieť.

Optimálne je pestovať ju na záhone po strukovinách. Dobrými susedmi sú kaleráby, uhorky, šalát, cibuľa, cesnak, z bylín saturejka. Naopak, nemá sa rada so zemiakmi a paradajkami

Pestovať cviklu je možné takmer všade, avšak nedarí sa jej vo veľmi kyslej a štrkovitej pôde. Priame slnko jej neprekáža.

Vysieva sa do konca mája, môžete ju siať aj po týždni, aby ste mali priebežne mladé buľvičky.

ZAH-zahon Čítajte aj Vysádzate vyvýšený záhon? Kombinujte rastliny správne

Osivo vysievajte do riadkov vzdialených 30 až 40 cm od seba a do hĺbky 2 až 4 cm. Po vysiatí hriadky prihrňte. Keď rastlinky vyženú niekoľko lístkov, pretrhajte ich.

Pokiaľ ide o hnojenie, odporúča sa NPK s dostatočným obsahom bóru, ak máte vyzretý kompost, tak ním.

Červená repa obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.

• Podporuje kardiovaskulárny systém – jej farbivo rozširuje tepny a spevňuje stenu vlásočníc.

• Znižuje krvný tlak.

• Posilňuje imunitný systém.

• Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.

• Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde.

• Má pozitívny vplyv na zrak.

• Zbavuje črevá jedovatých látok a odstraňuje zápchu.

• Pomáha pri ateroskleróze.

• Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.

• Vyvoláva optimistickejší náladu.

• Má protirakovinové účinky.

• Jej šťava pomáha pri menštruačných ťažkostiach.

• Regeneruje bunky a podporuje ich rast.

Obsah živín, prvkov a vitamínov v cvikle
Zložka Priemerný obsah (g/100g) Prvok (mg/100 g) Priemerný obsah Zložka (mg/100 g) Priemerný obsah  
voda 87,1 Na 66 vitamín C 5  
Bielkoviny 1,7 K 380 vitamín D 0  
tuky 0,1 Ca 20 vitamín E stopy  
cukry 7,0 Mg 11 vitamín B6 0,03  
škrob 0,6 P 51 vitamín B12 0  
vláknina 1,9 Fe 1,0 karotén 0,02  
Mastné kyseliny 0,1 Cu 0,02 tiamín 0,01  
Cholesterol 0 Zn 0,4 riboflavín 0,01  
Energia 154 (kJ/100 g) Mn 0,7 niacín 0,1  
Video
Trošku netradičná kombinácia, aby sme stále nejedli iba mäso