Pelety z kravského hnoja: Výhody prevažujú nad nevýhodami

Pravda | 02.01.2022 06:00
pelety z kravského hnoja Foto:
Prínosy kravského hnoja pre úžitkové pozemky aj okrasné zelené plochy boli známe pradávno pred tým, než sa trendom stalo organické pestovanie. Farmári si ho však zvyknú šanovať pre svoje ornice a ak aj prejavia ochotu odstúpiť časť zásob, problémom zostáva transport na vzdialenosť nad desiatky metrov.

Našťastie existuje moderné riešenie, ktoré nič nemení na faktore bio a nijako neredukuje hodnotu produktu. Zeleninové hriadky, ovocné kríčky aj kvetinové záhony dnes môžete povzbudiť kravským hnojom bez toho, aby ste museli prosíkať veľkochovateľa dobytka a poradiť si s prepravou páchnucej vzácnosti. Vrecované pelety z kravského hnoja bežne dostanete v hobby marketoch i záhradníctvach.

Koľko vás to bude stáť

Ceny sa rôznia, ale orientačne rátajte s eurom za kilogram. Na prípravu pôdy pred výsadbou spotrebujete približne dva kilogramy na jeden ár, v skleníku či fóliovníku tri kilogramy, pričom takéto množstvo sa týka aj jesenného oživovacieho pohnojenia. Polmetrový balkónový hrantík si vyžaduje zhruba štvrť kilogramu, trvalky a ruže 150 gramov, zelenina a ovocie 350 gramov a dekoratívne dreviny 700 gramov – zhodne na jednu rastlinu. Nie je to teda beznákladová metóda, výnos však, v tomto prípade aj doslova, určite stojí za investíciu.

sóda bikarbóna Čítajte aj Sóda bikarbóna: 5 naj tipov ako vám pomôže v záhrade

Sú malé a dlho vydržia

Pelety sú malé tuhé výlisky (4 – 7 milimetrov) z ľubovoľného materiálu. Všeobecne ich skôr poznáme z vykurovania v krboch a kotloch. Pestovateľské z kravského hnoja prinášajú rovnaký efekt ako pôvodina a majú niekoľko benefitov navyše. Jednoduchšie sa s nimi manipuluje vrátane dopravy, zaberajú menší objem, pri správnom skladovaní na suchom a chladnom mieste vydržia aj niekoľko rokov a prakticky sa dávkujú i aplikujú.

Chorôb sa pri nich báť nemusíte

Navyše, pri sušení, ktoré predchádza lisovaniu a porciovaniu, sú krátkodobo vystavené vysokej teplote, ktorá spoľahlivo zničí choroboplodné zárodky a zatúlané semienka klíčivých burín. Spracovanie pritom neoberá matériu o obsiahnuté živiny a stopové prvky. Procedúra nevnáša do výsledku žiadnu chémiu, takže sa zachováva čisto prírodný charakter. Zároveň sa však redukuje typická nepríjemná čpavková stopa.

decembrová záhrada Čítajte aj Požiadajte Mikuláša o uhlie. Cyprušteky a tuje poďakujú

Obohatenie domáceho kompostu

Pri „rozhadzovaní“ peliet po obohacovanej ploche si stačí zvyknúť na primerané dávkovanie na prekyprenú pôdu, respektíve do výsadbových jám a otvorov. Pod povrch ich zľahka zapracujete vhodným náradím, prospešné látky sa z nich uvoľňujú postupne. Neublíži im ani výdatná zálievka. Peletami z kravského hnoja môžete skvalitniť aj domáci kompost. Počas práce sa vyhýbajte kontaktu peliet s očami, ústami a rankami na pokožke. Radšej používajte ochranné rukavice, eventuálne aj okuliare.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ