Čo je dobré vysadiť na svahovité miesta v záhrade

Pravda | 26.01.2022 15:00
svahovitá záhrada Foto:
Rastliny s koreňmi, ktoré viažu pôdu, sú najlepšou voľbou do svahovitého terénu. Na strmých svahoch začíname s výsadbou na úpätí a stonky vedieme proti svahu. Aby sa výsadbové jamky nezosúvali, zaistíme ich polenami položenými pod nimi naprieč svahu. Polená môžeme odstrániť, keď sa rastliny uchytia.

Do svahu sú výbornou voľbou plazivé skalníky Cotoneaster, ďalej zimozeleň väčšia (Vinca major), alebo vždyzelená ostružina Kenneth Ashburner. Všeobecne svah nie je dobré miesto pre rastliny citlivé na sucho. V tomto teréne sa vyhýbame aj sadeniu nízko rastúcich bylín, ako je pľúcnik. Zato existuje mnoho iných druhov, ktorým sa dobre darí na zvažujúcom sa povrchu. Okrem plazivých ruží, skalníkov a zimozelení sú to aj plazivé borievky, brečtan, ozdobná ostružina, ľubovník, zanoväť či kobercovitá kručinka chlpatá.

škandinávsky štýl Čítajte aj Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Svah môžeme spevniť aj vrecovinou

Lacnou a jednoduchou metódou, ako spevniť svahový terén záhradky, je pokrytie pôdy vrecovinou ešte pred vysádzaním rastlín. Vrecovina zabráni odplaveniu pôdy a erózii. Po položení vrecoviny do nej vystrihneme diery a cez ne zasadíme pôdopokryvné rastliny. Vrecovinu môžeme v rohoch zaťažiť kameňmi alebo tehlami. Keď sa rastliny dobre zakorenia, vrecovina sa rozloží. Žiadne ďalšie zásahy už potom nie sú potrebné.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ