Máte problémy s očami? Skúste rastlinu, ktorá je zdravšia než mrkva. Nepomáha len zraku, ale celému telu

Pravda | 22.02.2023 15:00
kustovnica Foto:
Tŕnistý ker s ovisnutými vetvami, na ktorých rastú na dlhých stopkách krvavočervené bobule. To je kustovnica čínska. Kto o nej už počul, ten vie, že sa spája najmä s posilňovaním imunity, pečene a obličiek. Je však prospešná ešte oveľa viac. V Číne sa červené plody kustovnice, známe aj ako goji, pre ich liečivý účinok zbierali už začiatkom nášho letopočtu. U nás ich kúpite už aj v hypermarketoch, nielen v špecializovaných predajniach s exotickými potravinami.

Malý prírodný zázrak

Prečo je kustovnica považovaná za liečivý zázrak? Zvyšuje imunitu organizmu, zlepšuje krvotvorbu, posilňuje pečeň i obličky. Odporúča sa aj ľuďom, ktorý majú vysoký krvný tlak. Okrem toho chráni organizmus pred predčasným starnutím. Ako? Obsahuje látky, ktoré pomáhajú odstraňovať z organizmu voľné radikály, čím sa spomaľuje proces starnutia. Ženám pomáha udržať krásu, mužom zasa potenciu. Kustovnica tiež znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Cez pečeň k očiam

Kustovnica údajne zlepšuje i zrak, a to cez pôsobenie na pečeň. Podľa tradičnej čínskej medicíny totiž kvalita zraku úzko súvisí so stavom pečene a keď je chorá pečeň, odnesú si to oči. Kustovnica obsahuje okrem iných užitočných látok aj betaín, ktorý je známy tým, že priaznivo pôsobí na regeneráciu pečene a pomáha pri liečbe rôznych ochorení tohto životne dôležitého orgánu.

zázvor Čítajte aj Jedna z najzdravších rastlín, ochráni vás pred vírusmi a baktériami. Podmienkou je správne skladovanie

Je zdravšia než mrkva

Kustovnica čínska obsahuje 18 druhov aminokyselín a 21 stopových prvkov, medzi nimi napríklad železo, zinok, vápnik, selén, fosfor a meď. Zároveň je bohatým zdrojom karotenoidov, dokonca obsahuje viac betakaroténu než mrkva. Pripomeňme si, že betakarotén je provitamín vitamínu A. V pečeni sa premieňa na vitamín A, ktorý posilňuje imunitu a pôsobí proti nádorovým ochoreniam. Okrem toho v kustovnici nájdete vitamín C, B1, B2, B6 aj E.

Ako ju pestovať

Kustovnica je pomerne nenáročná rastlina, ktorá zvládne aj tuhé zimy, pretože je mrazuvzdorná. No najviac sa jej darí tam, kde sú suché a teplé letá. Nie je vyberavá, pokiaľ ide o pôdu, potrebuje len dostatok slnka, vlahy a živín. Kustovnicu môže s úspechom pestovať aj začiatočník. Ker potrebuje dostatok priestoru, pretože sa môže rozrásť až do troch metrov. Pri správnych podmienkach býva obsypaný plodmi. Najjednoduchšie je pestovanie zo sadeníc, ktoré vysádzame od marca do mája. Rastlinu treba raz ročne strihať, aby bohato rodila.

Kustovnica je nenáročná, môže ju úspešne pestovať aj začiatočník.

Ako ju pripraviť

Kustovnica má tú výhodu, že sa dá okrem priamej konzumácie plodov pripraviť aj ako odvar. Stačí za hrsť usušených bobúľ nechať 10 minút povariť v štvrťlitri vody a potom vychladené piť. Pre lepšiu chuť môžeme do odvaru pridať trochu medu alebo zaliať odvarom vrecko ovocného čaju. Okrem toho môžete plody kustovnice nechať vyvariť v polievke alebo primiešať do rôznych jedál. Plody sú však chutné a dajú sa jesť len tak, ako hrozienka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ