Chuťou sa vyrovná hríbom, ale v prírode ju nenazbierate. Urobíte z nej skvelú polievku, praženicu aj rezeň

Pravda | 13.03.2023 06:00
golierovka Foto:
Medzi záhradkármi má golierovka slamomilná svojich priaznivcov, ktorí na ňu nedajú dopustiť. Kto sa raz odváži pestovať túto hubu, ten sa jej už nikdy nevzdá. Je biela, mierne korenistá a veľmi chutná. V kuchyni z nej urobíte polievku, omáčku, dá sa vyprážať, sušiť aj sterilizovať v kyslom náleve podobne ako iné huby.

Stačí vrstva slamy

Pestovanie golierovky nie je náročné a zvládne ho naozaj každý. Pre golierovku je najlepšie hlbšie parenisko, hubu pestujeme na vrstve akejkoľvek slamy, vysokej po niekoľkodňovom zošľapávaní a vlhčení asi 0,20 až 0,30 m. Najvhodnejší čas na založenie substrátu je zhruba v polovici mája. Asi o týždeň sa do oteplenej slamy vysádzajú asi 50 až 70 milimetrov pod povrch drobné kúsky sadiva, a to na vzdialenosť 0,15 m od seba.

Čo nasleduje potom

Je vhodné následne substrát prikryť fóliou alebo pareniskovými oknami. Teplota substrátu by sa mala pohybovať od 20 do 25 stupňov. Podľa potreby zavlažíme občas vlažnou vodou. Asi o mesiac sa objaví na povrchu substrátu biele podhubie, ktoré zakryjeme asi 50 mm vysokou vrstvou zeminy z výkopu, zmiešanej s rašelinou a pieskom. Takto sa v substráte udrží vlhko a plodnice sa neskôr nebudú vyvracať. Proti slnečnému úpalu treba chrániť parenisko polyetylénovou fóliou alebo slamenou rohožou.

hliva Čítajte aj Je chutná, veľmi zdravá a vonia krajšie ako šampiňóny. Porast zakladáme na jar, zbierať ju budeme až do decembra

Úroda býva bohatá

Zber postupne narastajúcich plodníc trvá asi od polovice júla do polovice septembra. Z plochy jedného štvorcového metra možno pozbierať asi tri kilogramy plodníc, vo fóliovníkoch aj osem kilogramov a viac. Keď substrát uchováme cez zimu v pivnici alebo ho zakryjeme dostatočnou vrstvou kompostu alebo maštaľného hnoja, aby nepremrzol, môžeme z neho vypestovať plodnice aj v nasledujúcom ro­ku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ