Je chutná, veľmi zdravá a vonia krajšie ako šampiňóny. Porast zakladáme na jar, zbierať ju budeme až do decembra

Má výraznú hubovú chuť a je aromatickejšia ako šampiňón. Hliva ustricovitá patrí medzi veľmi chutné huby. Aj keď je o niečo tvrdšia a vyžaduje si dlhšie tepelné spracovanie, je vhodná na všetky kuchynské úpravy a najmä na konzervovanie v octovom náleve.

08.03.2023 06:00
hliva Foto:
debata

Namiesto záhonov kláty

Hliva je drevokazná huba a na záhonoch sa pestovať nedá. V záhrade ju pestujeme na klátoch rozličných stromov, ktoré rozrežeme na dĺžku zhruba pol metra a priemer okolo 10 – 20 centimetrov. Treba sa však presvedčiť, či drevo nie je napadnuté nejakou inou drevokaznou hubou. Kláty by mali byť čerstvé a vlhké. Najvhodnejšie je hrabové, topoľové, bukové alebo orechové drevo.

Ako ju pestujeme

Pripravené kláty infikujeme zakúpeným podhubím tak, že do vyvŕtaných otvorov asi v strede klátu zatlačíme podhubie. Kláty potom zapustíme do zeme tak, aby podhubie zostalo asi tri centimetre pod povrchom pôdy a časť klátu ešte vyčnievala. Vhodné je umiestniť kláty na tienisté, chránené miesto a prikryť ich polyetylénovou fóliou. Asi za dva mesiace prerastie podhubie kláty a začnú sa objavovať plodnice v trsoch.

hruška Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Kedy bude úroda

Hliva je jesenná huba, ktorá začína vytvárať plodnice až pri poklese teplôt, teda keď teplota v noci klesá na 8 až 10 stupňov. Keď chceme získať plodnice ešte v tom istom roku, treba založiť porast hliny na jar alebo v lete. Porast hlivy na klátikoch rodí štyri i viac rokov. Jesenný zber ľahko predĺžime až do decembra, keď klátiky zakryjeme polyetylénovou fóliou alebo pareniskovými oknami. Krátkodobý mrazík plodniciam neuškodí. Hlivy zbierame opatrným vylamovaním, odrezávaním jednotlivých plodníc alebo celých trsov.

Ako prospieva nášmu zdraviu

Hliva obsahuje množstvo látok, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie a nestrácajú sa ani pri tepelnej úprave. Chránia nás pred rakovinou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, kožnými problémami aj alergiami. Okrem toho hliva posilňuje imunitu, má antibiotické a antiseptické účinky, odstraňuje únavu a vracia dobrú náladu. Obsahuje tak málo kalórií, že je vhodná aj vtedy, keď chceme schudnúť. Hliva aj podporuje činnosť mozgu a zdravé trávenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #hliva ustricová #huba #podhubie #plodnice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december