Správne umiestnené a skombinované svetelné zdroje navodia atmosféru, ktorá zodpovedá konkrétnej situácii.
Táto exotická trvalka má niekoľko druhov, plody poznáme aj z našich obchodov. Sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé.
Vypestuje ju aj začiatočník, výborne spestrí jedálny lístok. Oplatí sa pestovať túto zeleninu, ktorá je plná prospešných látok.
Pochádza z Austrálie a Oceánie, preto sa zvykne nazývať aj dingova kapusta. Táto zelenina je skvelá ako príloha aj ako hlavný chod.
Hoci patrí k najstaršej zelenine, ktorú ľudia poznajú, nie je všeobecne známa. Jej liečivé účinky sú pritom ohromné.
Môžete si z nej uvariť čaj alebo si ňou ochutiť pokrmy. No má ešte oveľa širšie využitie.
Dá sa pripraviť na spôsob šalátu, špenátu alebo kapusty. Táto zelenina je plná vitamínov a minerálov.
Perfektná trvalka: Je skromný, odolný, medonosný, kŕmny a ešte aj dekoratívny.
Pestovanie tejto zeleniny zvládne aj začiatočník. Darí sa jej v záhonoch aj v nádobách a v kuchyni s ňou môžete robiť divy.
Ak sa rozhodnete pre výsadbu trvaliek, treba najskôr premyslieť umiestnenie, veľkosť a tvar záhona.
Niekedy nemáme inú možnosť, ako polievať záhradu vodou z vodovodu. Vtedy ju treba aspoň upraviť.
Patrí medzi obľúbené druhy zeleniny, mnohí ju poznajú skôr ako burinu. V kuchyni však má nezastupiteľné miesto.
Je fascinujúce, ako rôzne sa dajú využiť plody tejto rastliny. Čo nezjete, to vám poslúži v kuchyni aj kúpeľni.
V marci začína pučať ker, ktorý môže rásť sólo a vytvoríte z neho aj pekný živý plot. Veľkým plusom sú liečivé účinky plodov.
V záhrade aj v kuchyni má svoje stabilné miesto, patrí k najobľúbenejším liečivým rastlinám. Teraz je najlepší čas na výsev.
Je veľmi chutná, gurmáni si ju cenia rovnako ako tie najlepšie hríby. A dá sa ľahko vypestovať v záhrade.
Nadmiera úrody zeleniny, ovocia aj plodín sa v zásade pri všetkých druhoch dá vyriešiť skladovaním po vysušení.
Pokiaľ nie ste spokojní s pestovaným kultivarom ovocia, pustite sa do vrúbľovania. Netreba sa ho báť, vhodný čas je práve teraz.
Vzrastom aj tvarom plodov pripomínajú čerešne, majú však oveľa výraznejšiu chuť. V koláčoch vynikne ako máločo.
V našich podmienkach sa využíva väčšinou ako okrasná drevina, rodí iba na juhu. V každom prípade sa ju oplatí pestovať.
Nad zemou sú riedke, pod zemou majú hustú koreňovú sústavu. A plody také chutné a zdravé, že do záhrady určite patria.
Nie je to len protišmykový posyp, ale aj veľmi užitočný a všestranne osožný mulč.
Patrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu, žiadny kuchár sa bez nej nezaobíde. Vysievame ju v druhej polovici marca.
Patrí medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie druhy zeleniny. A treba dodať, že je aj jednou z najzdravších.
Vypestujeme ju v záhrade, využijeme v kuchyni na všetky spôsoby. Prospieva zdraviu a poteší zmysly.