Jar už tradične patrí v kuchyni aj čerstvej špargli. Lahodná zelenina je plná vzácnych živín.
Nevľúdne počasie, lockdown a ešte aj médiá na nás chrlia samé jóbovky. Čo nám ale nikto nezoberie, to je možnosť pripraviť si doma chutné jedlo a skrášliť si deň malým pohostením.
Zvyčajne ho konzumujeme práve v čase jesene a jari, keď naše telo čelí zvýšenému náporu vírusov.
Podporte svoju imunitu dávkou vitamínov a pripravte si zdravú polievku podľa receptu zo seriálu Slovenské dobroty na TV Varecha.
Prečo siahnuť po tekvici Hokkaido? Obsahuje veľa vody, vitamínov, betakaroténu či vlákniny, ktorá podporuje naše trávenie.
Nielen huby, kapusta či tekvica, ale aj slivky, hrušky, jablká, hrozno, orechy... Nestoja iba za experimentovanie v sladkej, ale aj v slanej a mäsovej kuchyni.
Leto praje aj ľahkým a lahodným šalátom. Použite sladký melón a prekvapte vašich hostí.
Augustové dni patria sezóne broskýň a tak by bola škoda nezahryznúť. Nielenže osviežia, pochutia, zasýtia, ale telu doslova nabijú baterky.
Správne skladovanie potravín a uvedomelejšie nakupovanie - aj to sú kroky, ktorými obmedzíme plytvanie.
Špargľa je typická jarná a letná lahôdková zelenina plná vzácnych živín.
Jahody sa rýchlo kazia a strácajú arómu. Otázka znie: Skutočne patria do chladničky?
Sezóna jahôd je práve teraz - ak ich však správne zmrazíte, môžete si na nich pochutnať aj o pár mesiacov. Tu sú nápady:
Kým niektoré druhy zeleniny sú ako bojovníci proti chorobám notoricky známe, u iných nám ich použitie často uniká. Napríklad také reďkovky.
Jarná cibuľka je zvestovateľ jari. Mladá cibuľa, ktorú človek konzumuje ešte predtým, ako dozreje.
Vírusy a bacily na nás útočia na každom kroku, ale pomocník sa nájde - mnohí mu hovoria európsky ženšen, ale aj bylinka mladosti.
Púpave oprávnene patrí miesto na jarnom stole - v tomto období najmä jej listom. Nie je to obyčajná burina, ako ju vníma našinec.
Pokojne nechajte svoje ratolesti urobiť si jednoduchú a chrumkavú pochúťku.
Červená repa patrí k najzdravším druhom zeleniny, ktorú máme k dispozícii takmer stále vďaka dobrým možnostiam jej skladovania.
Naše prababičky nás naučili, že cibuľa je kráľovná slovenskej kuchyne a začínali ňou prípravu každej omáčky, polievky, guláša...
Cibuľa šalotka patrí k menším druhom cibule. Má štipľavú chuť, o niečo menej intenzívnu ako obyčajná cibuľa. Používa sa v studenej i teplej kuchyni.
Dva lahodné recepty na domáce čarovanie s jarnou pochúťkou, medvedím cesnakom.
Už takmer desať storočí pred naším letopočtom starí Egypťania uctievali a konzumovali figy. Dnes sú dostupné v čerstvej i v sušenej podobe kedykoľvek a kdekoľvek.
Zázvor človeka zaručene preberie, treba si ho dopriať. Má výrazné liečebné a aj zahrievacie schopnosti. Stačí ho zaliať horúcou vodou alebo si ho dopriať surový.
Červené, žlté, ale aj biele hľuzy s príjemnou sladkastou chuťou. Batáty - sladké zemiaky, pôvodom z tropickej Ameriky.
Paštrnák je akýmsi štvrtým mušketierom k trojici mrkva - zeler - petržlen, a v mnohom ich aj predstihne. Jeho biely koreň sa oplatí zaradiť do jedálneho lístka.