Trochu tekvica, trochu ufo. Pestuje sa ľahko, je veľmi zdravá, nakŕmite ňou lacno celú rodinu. A ešte vám táto zelenina aj pomôže schudnúť

Pravda | 18.03.2023 06:00
patizón Foto:
Hoci je táto zelenina veľmi zdravá, pestovateľsky nenáročná a v kuchyni mnohostranne využiteľná, nepatrí u nás k najbežnejšie pestovaným plodinám. Je to určite škoda, pretože záhradkárovi sa dokáže patizón za málo starostlivosti odmeniť bohatou a chutnou úrodou. Patizón je kultivar tekvice obyčajnej, ktorá patrí ku kríčkovým tekviciam. Od tekvice rozoznáme patizón na prvý pohľad vďaka tvaru plodov, ktoré pripomínajú disk alebo lietajúci tanier.

Môžeme ho siať aj sadiť

Patizón je vďačná zelenina, ktorá nevyžaduje veľa starostlivosti, no dáva nám mnoho úžitku. Jednou z jeho predností je, že ho môžeme vysievať priamo na záhon alebo predpestovať a potom vysádzať. Priamo do záhrady patizón vysievame v teplejších oblastiach, a to od mája. Do nádob v interiéri vysievame semená približne v polovici apríla a priesady vysádzame v máji. Patizón potrebuje dostatok vlahy, slnka a dobre vyživenú priepustnú pôdu. Hlavne voda je pre túto zeleninu veľmi dôležitá.

Má to jeden háčik

Patizón je samoopelivá rastlina a o prenos peľu sa postará hmyz. No má to háčik. Kvety patizónu kvitnú iba jeden deň a ak sa nerozvinú naraz, k opeleniu nemôže dôjsť. Preto je praktické pestovať viac rastlín. Pri sadení myslíme na to, že patizón sa rozrastie a potrebuje priestor. Hnojíme ho organickým hnojivom. Úrodu patizónov zbierame už v júni alebo júli. Plody sú zrelé vtedy, keď zmenia farbu zo zelenej na žltú. Ešte lepším indikátorom zrelosti je priemer plodov okolo 15 centimetrov. Dozreté plody zbierame a nenechávame rásť ďalej, pretože by to išlo na úkor ich kvality a chuťových vlastností.

špargľa Čítajte aj Liečivá zelenina čo upravuje vysoký tlak, odstraňuje únavu a podporuje činnosť srdca. Na jar je obľúbenou lahôdkou

Je chutný aj zdravý

Patizóny obsahujú veľa vitamínov, minerálov a vody, no len málo kalórií. Preto sú vhodné pri chudnutí. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Urobíte z nich krémovú polievku, môžete ho podobne ako cuketu naplniť mäsovou plnkou, vysmážať, grilovať, variť, konzervovať ako uhorky a dá sa konzumovať aj surový v čerstvých šalátoch. Patizón podporuje trávenie, čistí črevá a je vhodný pre diabetikov. Môžete si ho aj namraziť do zásoby.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ