Začína kvitnúť rastlina, ktorá má aj iné prínosy než len vzhľad a chuť: Prospieva pečeni, žlčníku a tíši kŕče

Pravda | 31.05.2023 14:00
rumanovec Foto:
Napriek svojej nenáročnosti vás rumanovec farbiarsky od júna až do septembra poteší bohatou násadou sýto žltých kvietkov. Navyše, vzhľad nie je jediným prínosom.

Do kvetináča trpasličia verzia

Slovenský názov nevznikol náhodou: rumanovec farbiarsky totiž obsiahnutým pigmentom kedysi pomáhal pri farbení textílií nažlto. Vo voľnosti sa u nás vyskytuje zriedkavejšie ako v iných častiach Európy, je však veľmi znášanlivý. V prírode rastie v nižších a stredných polohách na suchých lúkach, pastvinách a stráňach, ale aj na okrajoch redších lesov a krovín. Aj v dekoratívnom záhone dosiahne rumanovec farbiarsky (Anthemis tinctoria) z čeľade astrovitých okolo 70 centimetrov, široký je porovnateľne. Typovo má zahustený a napospol vzpriamený rast, tvorí vzdušne pôsobiace trsy prostredníctvom vetvenia v hornej polovici plstnatých stoniek. Vysiať si ho môžete na jar i jeseň zhodne pri teplotách nad 20 stupňov, nie však počas úpekov. Bez skleníka, fóliovníka či vyhriatych interiérových podmienok sa to výrazne ľahšie dosahuje v septembri ako v marci.

cucamelón Čítajte aj Prírodný multivitamín, ktorá dokáže zázraky: Znižuje cholesterol, je prevenciou rakoviny a prospieva pleti

Pohrajte sa s odrodami

Z jamiek s hĺbkou do dvoch centimetrov vzíde po troch týždňoch. Množí sa aj delením alebo odrezkami. Predpestovaný stojí okolo troch eur a na štvorcový meter vám postačia 3 – 4 kusy. Do nádoby určenej na terasu či lodžiu zvoľte kompaktnejší a útlejší kultivar Dwarf-Form merajúci nanajvýš 40 centimetrov. Naopak, zoženiete aj metrové sorty. Podľa odrôd sa môžete pohrať aj s farbou 5-centimetrových a polguľovitým lôžkom charakterizovaných kvetov evokujúcich margaréty: nájdete aj takmer krémovú verziu.

Mráz znesie, nadmieru vlahy nie

Rumanovec farbiarsky preferuje slnečné stanovište s priepustnou humóznou dusíkatou pôdou, ktorá môže mať aj vyšší obsah piesku či štrkovej drviny. V zhode s tým sa mu skôr darí na suchých miestach. Premokrenie je v podstate jediným faktorom, ktorému by ste sa z pestovateľského hľadiska mali vyhnúť. Kým nie je extrémne alebo dlhodobé, rastlina síce nezájde, ale zareaguje zvýšenou tvorbou listov na úkor početnosti kvetov, čo je z estetického hľadiska škoda. Okrem toho, že prakticky vôbec nepotrebuje doplnkovú zálievku, poradí si aj bez hnojenia. K benefitom ďalej patrí mrazuvzdornosť stupňa Z6, čiže až do mínus 23 stupňov. Aj v tejto súvislosti však pozor na podmáčanie, skúste mu nájsť lokalitu bez háld naviateho snehu. Pred zimou nezaškodí skrátenie na jeden decimeter. Magnet na včely a motýle pasuje do stredomorsky koncipovaných zón k šalvii, rebríčku či levanduli.

zbehovec plazivý Čítajte aj Nudí vás už fádny trávnik? Vyskúšajte skvelú náhradu, ktorá je aj liečivá. Pôsobí ako sedatívum, pomáha proti hnačke, tíši bolesti kĺbov a hojí rany

Zakonzervovanie v mede

Mladé lístky môžete bez okolkov použiť do bylinkového masla alebo omáčky, z takisto jedlých kvetov vykúzliť lahodný čaj či vytvoriť ozdobu zákuskov. Trikom je zakonzervovanie v mede. Nadrvené kvety začerstva pod obväzmi podporujú hojenie rán. V ľudovom liečiteľstve je rumanovec farbiarsky známy vďaka svojim priaznivým účinkom na žlčník a pečeň. Pomáha stimulovať menštruáciu a tíši sprievodné kŕče. Kvety majú uplatnenie aj pri výrobe kraslíc. Na niekoľko hodín ich namočte do vody, potom tridsať minút povarte a nechajte pol dňa odstáť. Napokon znova zapnite sporák a vyfúknuté škrupiny namáčajte pri teplote približne 70 stupňov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ