Keď je na balkóne slnka priveľa, vy môžete uniknúť, ale rastliny nie. Ako im pomôcť vyhnúť sa kolapsu?

Pravda | 02.06.2023 14:30
voda na balkóne Foto:
Južne orientovaná terasa, lodžia či balkón sú obzvlášť príjemné na jarné alebo jesenné posedenia. V lete však na nich môže byť slnka až priveľa. Ani sa nenazdáme a na niekoľko mesiacov budú na teplomere tridsiatky spojené so suchom. Ak sa chcete vyhnúť kolapsu balkónovej flóry, vykonajte preventívne opatrenia a zahrňte si do pestovateľského itinerára aj priebežné letné úkony.

Reguluje aj dávkovanie živín

Ak ste to neurobili už pri výsadbe, aspoň pred nástupom extrémnych horúčav spojených na slnečnom stanovišti s dlhodobou expozíciou silným svitom dodatočne zapracujte do substrátu rozpustený granulát zadržiavajúci vodu a redukujúci tým stres z vlahového deficitu. Okrem základnej funkcie prispieva tzv. hydrogél aj k rovnomernejšej distribúcii živín a zlepšuje prevzdušnenie. Kilogram univerzálneho prípravku vhodného okrem kvetov aj pre dreviny a okrasné trávy zoženiete v cene do 25 eur. Je to investícia, ktorú naozaj netreba opakovať často. Spomenuté množstvo totiž saturuje až tonu zeminy.

Stačí polievková lyžica

Prípravok na báze rašeliny a ďalších zložiek vrátane biologicky rozložiteľného polyakrylamidu neovplyvňuje pH prostredia a dajú sa ním bez obáv skvalitniť aj vlastnosti zázemia pre zeleninu či bylinky. Zhruba osem gramov, čo je obsah zarovnanej polievkovej lyžice, stačí zmeniť v litri vody na gél. Vzniknutou hmotou nanesenou medzi drenáž a korene obhospodárite až 10 kilogramov pôdy. Priaznivý účinok je založený na schopnosti absorbovať násobne väčšie penzum vlahy oproti vlastnému objemu a postupne ju uvoľňovať do okolitého prostredia pri jeho vysúšaní. Deje sa to až po dobu piatich rokov, čiže suverénne nad bežnú frekvenciu kompletného obnovovania podložia pre vegetáciu.

tieň v záhrade Čítajte aj Vysoké teploty nás už ženú do tieňa: Ktoré stromy, kry a iné rastliny rýchlo poskytnú milosrdný chládok? A ako ochrániť pred úpekom záhradu?

Dizajnový zdroj až na dva týždne

Porovnateľným mechanickým riešením sú miniatúrne vodojemy, ktorých guľovitý zásobník s priemerom do decimetra sa nachádza nad povrchom a hrot pri koreňoch. Dizajnové plastové transparentné banky s veľkosťou proporčne prispôsobenou obvyklým rozmerom kvetináčov i priemernému vzrastu zelene uvoľňujú vlahu dva týždne. V praktických viacpočetných súpravách vyjde jeden rezervoár na 2 – 3 eurá. V podobných cenových intenciách sa pohybujú povrchové hlinené dávkovače kužeľovitého tvaru. Na jednej strane sú ako inštalácia priamo v kvetináči nenápadnejšie, na druhej si žiadajú ponorenie napájacej hadičky do nádoby s tekutinou položenou opodiaľ. Uplatnia sa najmä pri jednorazovej dlhšej neprítomnosti. Počas dovolenky nemusíte angažovať rodinu, kamarátov či susedov na zálievku.

opadavé kvitnúce kry Čítajte aj Letá sú horúce a suché, voda vzácna, ale záhradu chceme mať stále krásnu. Poradíme, ktoré kry tolerujú sucho, a pritom vyzerajú super

Mokrý zábal pre terakotu

Na slnečných balkónoch by ste, samozrejme, mali preferovať rastliny zlučiteľné s náročnými podmienkami. Omylom určite nebude šalvia alebo levanduľa. Ideálny čas na zavlažovanie je v pokročilých večerných hodinách, eventuálne aj skoro ráno – nikdy nie počas priameho pôsobenia slnka. Terakotové črepníky sú štýlové, ale voda sa z nich vyparuje rýchlejšie. Proces spomalíte, keď ich zvonka obalíte navlhčenou textíliou spĺňajúcou estetické požiadavky. Počas najväčších horúčav rastliny krátkodobo presuňte do tieňa k múru či zábradliu, respektíve pod markízu alebo slnečník.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ