Dozrieva najlepší priateľ vášho srdca: Predíde arytmii aj infarktu, zníži krvný tlak, zaženie depresiu a zvýši výkonnosť

Lucia Sedláček Harničárová | 12.10.2023 14:00
hloh Foto:
Rastie doslova všade a zvlášť túto jeseň sú kry či menšie stromy obsypané neskutočným množstvom tmavo červených plodov. Hloh je výborná maškrta, ale hlavne prostriedok na zlepšenie zdravia.

V tomto období patrí hloh spolu so šípkami a drienkami k hodnotným prírodným pokladom. Určite si jeho plody nazberajte. Sú zadarmo a my vám poradíme, ako z nich vyťažiť maximum pre zdravie.

Na úvod trochu botaniky

Aby ste sa nemuseli strachovať, či hloh v prírode bezpečne spoznáte, stačí si zapamätať zopár základných rozlišovacích znakov. A hoci do rodu hlohov (Crataegus) patrí asi päťdesiat druhov, u nás sa v prírode vyskytujú dva – hloh obyčajný (C. laevigata) a hloh jednosemenný (C. monogyna). Je úplne jedno, na ktorý natrafíte, lebo plody oboch sú jedlé. Rozdiel je len v tom, že kým, ako už názov napovedá, hloh jednosemenný má v plode jedno, hloh obyčajný dve až tri semená. Listy týchto drevín sú v závislosti od druhu troj- až sedemlaločnaté, teda delené. V jeseni sa vyfarbujú do žltých odtieňov. Plody sú červené, z diaľky pripomínajú šípky, no sú viac oválne a na špičke majú čiernu „korunku“ ako pozostatok kvetu. Rastú v strapčekoch na dlhších stonkách.

kustovnica čínska, goji Čítajte viac Upraví vysoký tlak, zlepší trávenie, zníži cholesterol, posilní imunitu a je považovaná za dobrú prevenciu rakoviny

Hloh do každej záhrady

Táto drevina nielen, že poskytuje zdravé plody, ale zároveň je aj veľmi pekným druhom na výsadbu do záhrad. V minulosti sa často používala do živých plotov, lebo ľudia verili, že ich ochráni pred zlou energiou. Či už z rovnakého, alebo iného dôvodu, je hloh naozaj vhodnou drevinou na živý plot. Ak ho necháte voľne rásť, bude bohato kvitnúť a na jeseň ho obsypú plody. Avšak veľmi dobre znáša aj rez, preto sa dá bez problémov tvarovať. Samozrejme, na úkor bohatého kvitnutia. Do záhrad sa vysádzajú špeciálne šľachtené odrody čínskeho hlohu veľkoplodého, hlohu slivoňolistého a hlohu stredomorského. Ich kvety môžu byť nielen biele, ale aj ružové, tmavo červené, jednoduché či plné a plody červené, oranžové aj žlté. Sú omnoho väčšie než tie, čo si nazberáte v prírode, no s rovnakými benefitmi. Výhodou tiež je, že na konároch týchto drevín nie sú, na rozdiel od našich domácich hlohov tŕne.

Hloh stredomorský vhodný na výsadbu do záhrad. Foto: SHUTTERSTOCK
hloh stredomorský Hloh stredomorský vhodný na výsadbu do záhrad.

Nedocenené plody

Tí z vás, ktorí sa zaujímajú o liečivú silu bylín určite vedia, že z hlohu sa na jar, v čase kvitnutia zberajú kvety. No už málokto si trúfne, ochutnať plody. Na rozdiel od šípok v ľuďoch vzbudzujú rešpekt. Nie je však dôvod, vyhýbať sa im. Chuťou neohúria a ani múčnatá dužina nie je úplná lahôdka, ale pri prechádzke v prírode si zopár bobúľ určite odtrhnite. Chuť je individuálnou preferenciou, preto hloh určite skúste.

drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

Nebojte sa, pokojne ochutnajte

Vo všeobecnosti sa o hlohu hovorí, že je na srdce. Aj preto o ňom kolujú rôzne fámy a mnohí sa konzumácie plodov boja. Je to, ale, rovnaké, ako so všetkými liečivými bylinami. Treba dobre poznať nielen ich pozitívne, ale aj možné negatívne účinky, kontraindikácie a hlavne svoj zdravotný stav. V prípade hlohu sa napríklad uvádza, že môže byť problémom pri užívaní liekov na srdce na báze digoxínu a tiež v tehotenstve. Ak teda užívate lieky na srdce či tlak, a zvažujete hlohové tinktúry a iné koncentrované preparáty, poraďte sa s ošetrujúcim lekárom. Účinok hlohu pri vyšších dávkach je totiž výrazný a pri nesprávnom použití spôsobuje vážne problémy.

Zopár drobných bobuliek odtrhnutých počas prechádzky v prírode vám určite neublíži.
Plody hlohu dozrievajú v septembri až októbri a... Foto: SHUTTERSTOCK
hloh Plody hlohu dozrievajú v septembri až októbri a zo všetkých druhov sú jedlé aj čerstvé, bez tepelnej úpravy. Môžete ich spracovať podobne ako bobuľové ovocie na džemy, sirupy, pyré. Dužiny je však málo a jej chuť nevýrazná, preto je dobré, hloh v týchto prípadoch kombinovať s iným ovocím.

Účinky hlohu na zdravie

  • Plody hlohu obsahujú flavonoidy, sú bohaté na vitamín C a betakarotén, vitamíny skupiny B, pektín, minerály a organické kyseliny.
  • Je o nich známe, že zlepšujú priechodnosť ciev a tepien, prekrvenie srdca a končatín.
  • Sú vhodné ako prevencia infarktu a veľmi dobre regulujú vysoký krvný tlak.
  • Celkovo pomáhajú ľuďom po prekonaní infarktu tým, že stabilizujú srdcový rytmus (predchádzajú arytmii).
  • Ukázalo sa, že hloh upokojuje podráždenú pokožku a neutralizuje účinky UV žiarenia, preto ho nájdete v mnohých prírodných kozmetických produktoch, hlavne proti starnutiu pokožky.
  • Hloh si doprajte aj v prípade, že potrebujete zlepšiť pamäť.
  • Je výborným prostriedkom na potlačenie depresívnej nálady a zvyšuje celkovú výkonnosť.
V ľudovom liečiteľstve má hloh pevné miesto už... Foto: SHUTTERSTOCK
hloh V ľudovom liečiteľstve má hloh pevné miesto už naozaj dlhé desaťročia a okrem liečby srdcových porúch sa uplatňoval aj pri reumatizme či žalúdočných ťažkostiach.

Kedy hloh (ne)konzumovať?

Plody hlohu pokojne ochutnajte, jedzte ich na prechádzkach v prírode, pripravte si z nich pyré v kombinácii s jablkami, nasušte na čaj a popíjajte ho, ak máte problémy s vysokým tlakom. Pravidelné užívanie hlohu vo väčšom množstve či v koncentrovaných preparátoch by ste mali zvážiť v prípade, že trpíte nízkym tlakom. Zopár bobuliek nevadí, no hloh pre vás ako liečivá rastlina nie je vhodný. Rovnako je vylúčené užívanie hlohu v rámci samoliečby srdcových porúch. Ide o vážne zdravotné problémy, ktoré treba riešiť s odborníkmi.

kurkuma, zázvor Čítajte viac 7 korenín pre spokojné trávenie: Zaraďte ich do každodennej stravy a už nikdy nezažijete pocit nadúvania

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ