Ešte stále je čas! Vysejte rajčiny a do polovice mája sa budete tešiť zo silných priesad: Toto je 13 krokov k úspechu

Lucia Sedláček Harničárová | 20.03.2024 15:00
rajčiny, priesady, rajčinové priesady Foto:
Ani v druhej polovici marca ešte nie je neskoro. Práve naopak! Ak chcete rajčiny pestovať na voľných hriadkach, teraz je ideálny termín vysiať ich. Na predpestovanie silných priesad potrebujete 50 až 60 dní.
Naozaj veľké rajčiny bez straty lahodnej chuti

Sú krásne a do šalátu či len tak na tanier vám pre celú rodinu stačí nakrájať jeden plod. Ich pestovanie je však o niečo náročnejšie. Časté praskanie plodov pri stopke spôsobuje, že do prasklín sa dostáva voda a rajčina môže zahnívať. Typická je tiež náchylnosť na výskyt suchej hniloby špičiek plodov. Za skúšku však rozhodne stoja.

Fotogaléria
‘Noire de Crimée’ (‘Black From Tula’): Stará...
‘Summer Cider’: Vyniká výnimočnou chuťou a...
+4‘Gigantomo F1’: Jedna z najväčších odrôd...

1. Výsevné misky s odtokovými otvormi naplňte 5 až 6 cm vrstvou navlhčeného výsevného substrátu.

2. Semienka ukladajte po jednom do riadkov vo vzdialenosti asi 1 cm od seba.

3. Zatlačte ich do substrátu a len veľmi zľahka zasypte.

4. Semená pri nakličovaní nepotrebujú svetlo, ale vyššiu teplotu 20 až 25 °C.

5. Keď sa na povrchu substrátu začnú objavovať náznaky prvých lístkov, hneď misky preneste na priame svetlo.

6. V ideálnom prípade by sa mala teplota v danom priestore znížiť na 18 °C počas dňa a na 15 až 16 °C počas noci. Dostatok svetla je nevyhnutný.

Vysievať môžete nielen do výsevných misiek, ale... Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny, priesady, sejby, vysievanie Vysievať môžete nielen do výsevných misiek, ale aj do rašelinových tabliet alebo priamo do zakoreňovačov. Nezabudnite na označenie odrôd.
Nechcete pikírovať? V takom prípade sejte hneď... Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny, priesady, sejba, vysievanie Nechcete pikírovať? V takom prípade sejte hneď do samostatných zakoreňovačov.

7. S rozsádzaním (pikírovaním) do jednotlivých zakoreňovačov počkajte, kým budú mať rastliny dobre vyvinutý prvý pravý list. Ideálny priemer téglikov pre rajčiny je 10 cm.

8. Až po okraj ich naplňte pestovateľským substrátom (už nie výsevným), ale veľmi ho neutláčajte. Prebytočný zvrchu zhrňte.

9. Pikírovacím kolíkom alebo ceruzkou podoberte rastlinku zo substrátu, pričom ju druhou rukou opatrne pridržte pod klíčnymi lístkami.

10. Kolíkom spravte v substráte dostatočne hlbokú jamku a vložte do nej rastlinku. Iba mierne ju prihrňte substrátom – nepritláčajte ho prstami!

Ak sú semenáčiky pri presádzaní príliš vytiahnuté, zasaďte ich až po klíčne lístky.
rajčiny, rajčina, misa, leto, bazalka Čítajte aj Heirloom rajčiny: Skvosty minulosti sa stávajú vyhľadávanou lahôdkou súčasnosti. Tieto odrody prežili vďaka záhradkárom
Odrody rajčín spoľahlivo odolné proti plesni

Nie je to reklamný trik ani GMO modifikácia, ale poctivá a dlhoročná šľachtiteľská práca, ktorej skvelé výsledky môžete vidieť na vlastné oči a zažiť v podobe skvelej chuti rajčín. Dopestujete ich bez potreby ochranných postrekov proti obávanej plesni zemiakovej, ktorá navyše rastliny neskolí hneď v druhej polovici leta. Úroda bude aj na voľných hriadkach prirodzene dozrievať až do prvých mrazov.

Fotogaléria
‘Rubylicious F1’ je kolíková, čerešňová odroda,...
‘Mountain Magic F1’ odroda pôvodom z USA je...
+5‘Crimson Crush F1’ vyniká chuťou aj arómou. Ide...

11. Po presadení rastliny opatrne zalejte a aspoň dva dni nevystavujte priamym slnečným lúčom. Dajte im čas, aby sa korene v novom prostredí zabývali. Môžete napríklad zastrieť okenné žalúzie.

12. Aby mladé priesady nezačali odhnívať, nechajte substrát medzi jednotlivými zálievkami mierne preschnúť – nie však úplne vyschnúť!

13. Vyrovnaný pomer svetla a teploty je základnou podmienkou správneho rastu. Počas dňa je optimum 18 až 20 °C, počas noci 12 až 15 °C. Rovnako platí, že aj počas zamračeného dňa by ste mali teplotu o 2 až 4 °C znížiť.

Kartón obalený alobalom a umiestnený za priesady na okennom parapete zvýši svetelný pôžitok rastlín.
Kvalitná rajčinová priesada má 5 až 7 zdravých... Foto: SHUTTERSTOCK
rajčina, priesada Kvalitná rajčinová priesada má 5 až 7 zdravých pravých listov. Stonka je pevná a celá rastlina kompaktná. Korene sú zdravé a koreňový bal držia pohromade.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ