Prečo sa oplatí pestovať chmeľ: Pomáha ľuďom aj stavbám

Pravda | 23.12.2021 15:00
chmeľ Foto:
Možno by ste nepredpokladali takéto využitie, keď ste sa však rozhodli pre ozvláštnenie vonkajších stien vegetáciou, pouvažujte o trvácom chmeli obyčajnom (Humulus lupulus). Viacerými parametrami sa dokonale hodí na tento účel.

Vytrvalý dvojdomý zástupca čeľade konopovité chmeľ je na múre, drevenom pilieri alebo mrežovaní plota zaujímavým estetickým prvkom, príspevkom k vytváraniu ekologického prostredia i prírodnou ochranou pred poveternostnými vplyvmi. Pochádza zo strednej Ázie, u nás sa vo voľnosti bežne vyskytuje v lužných lesoch. Prvé zmienky o pestovaní na Slovensku pochádzajú zo 16. storočia. Momentálne je táto tradícia – na rozdiel od Česka – na ústupe: posledných niekoľko desiatok obhospodarovaných hektárov zostalo v Nemšovej.

Nenarúša štruktúru opory

Chmeľ je značne nenáročný na stanovište i starostlivosť a ponúka mnohé ďalšie výhody. V prvom rade nelignifikuje – jeho výhonky vždy na jeseň odumierajú. Nemá teda ambíciu a šancu postupne nebodaj narúšať štruktúru hostiteľskej stavby. Primerane ľahko sa odstraňuje, ak vás náhodou omrzí. Výsledok dostanete extrémne svižne: v teplom počasí pokojne pridá meter za týždeň. Celkovo sa dokáže vyšvihnúť až na šesť metrov, špeciálne šľachtené odrody dokonca nad desať metrov. Navyše, v porovnaní s inými rastlinami svojho typu je pozoruhodne lacný. Sadeničku kúpite pod 15 eur, pričom odporúčaný rozostup sú dva metre.

pavinič Čítajte aj Pavinič je usilovný horolezec: Na jeseň dodá fasáde hrejivé farby

Pivári potvrdzujú: sedatívum a diuretikum

Pravotočivá byľ potrebuje konštrukciu, po ktorej sa môže šplhať – stačí drôt. Pridŕža sa pomocou nápadne drsných chĺpkov. Tmavozelené listy s pílkovými okrajmi sú protistojné a troj- až päťlaločné. Kvitne v júni a júli. Samičie kvety sa počas dozrievania menia na zlatisté vajcovité približne trojcentimetrové šištičky. Obsahujú lupulín zo sílic, trieslovín a živíc. Práve súhra týchto troch látok sa podieľa na jedinečnej chuti a vôni piva. Popri obohacovaní tekutého chleba nachádza uplatnenie vo farmácii. Funguje ako sedatívum a diuretikum, ale aj pri poruchách spánku a na podporu apetítu. Pivári potvrdzujú…

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Orientácia na západ alebo východ

Chmeľ vysádzajte v marci či apríli, k poskytnutej opore ho priviažte. Prosperuje vo vápenitej, priepustnej a humóznej pôde, ktorá je trvalo vlhká, nie však premokrená. Najviac mu vyhovuje východná alebo západná orientácia na slnku alebo v polotieni. Prihnojiť kompostom potrebuje vždy na jar a v lete. Nožnicami ho formujte priebežne podľa potreby – napríklad okolo dverí a okien. Na jeseň sa sám stiahne na prezimovanie, pod zemou je mrazuvzdorný. Výhonky postupne odumrú, stačí potom očistiť konštrukciu, čím ju pripravíte na budúcoročný cyklus. Chmeľ si vyžaduje omladenie zhruba po 2 – 3 rokoch.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ