Poznáte pravidlo jednej dlane? Balkónová výsadba má svoje špecifiká

Radi spontánne improvizujete a nechce sa vám pri výsadbe flóry do balkónových podlhovastých hrantíkov hľadať odporúčaný rozostup v odborných publikáciách alebo na webe? Ak má vaša dlaň dostatok miesta na utlačenie zeminy, vzájomná vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami je vyhovujúca.

12.07.2022 06:00
balkón Foto:
debata

Poskytnite balkónovej okrasnej výsadbe dostatočne priestranné zázemie. Dĺžku hrantíkov zvoľte podľa dispozícií a pestovateľských plánov, šírka aj výška nech je aspoň 20 cm. Nezabúdajte, že čím viac substrátu, tým pomalšie vysychá. Na reguláciu vlahy však má vplyv aj farba – tmavé nádoby sa na slnku rýchlejšie zahrievajú, čo vedie k svižnejšiemu odparovaniu vody. Podobne sa správajú hlinené črepníky pre svoju poréznosť.

Trendy majú svoju váhu

Kovové a terakotové hrantíky sú elegantnejšie, zároveň však drahšie a ťažšie – pri mnohých závesných systémoch či úložných plochách na to treba myslieť a ešte prirátať hmotnosť budúceho obsahu. Polyetylénové nádoby sa vyznačujú vyššou odolnosťou a dlhšou životnosťou, časom však nepekne blednú. Trendom sú produkty zo syntetickej živice vystuženej sklolaminátovými vláknami: pripomínajú prírodný kameň.

Nešetrite na kvalite substrátu

Ak sa rozhodnete šetriť na zemine, beriete to z nesprávneho konca. Lacnejšie substráty takmer automaticky majú väčší podiel štrukturálne nestabilnej čiernej rašeliny. Už počas prvej sezóny prichádzajú o vzdušnosť a brzdia tým rast vegetácie. Vyhnite sa aj kúpe pôdy skladovanej dlhšie ako jeden rok. Kvalitu takto odležaného substrátu už redukujú rozkladné procesy. Nepoužívajte ani zeminu, ktorá už jednu sezónu poslúžila: má horšie vlastnosti a okrem toho často obsahuje choroboplodné zárodky.

muškáty Čítajte aj Ako vypestovať krásne muškáty: dva kľúče k úspechu

Využite aj šírku, nielen dĺžku

Pre bujne rastúce balkónovky neplatí uvedené pravidlo jednej dlane. Radšej ich vysaďte na šírku oboch hánok od seba. Pamätajte si: vždy radšej veľkorysé situovanie, než príliš husté. Najmä pri menších druhoch nepodľahnite tendencii natlačiť priesady k sebe podľa aktuálnej veľkosti. Využite celú šírku hrantíka. Znamená to, že prevísajúce typy flóry môžete založiť k okraju na budúci rozmach smerom do balkóna alebo cez zábradlie, zatiaľ čo vzpriamene rastúce kvety patria do stredu. Koreňové baly pred výsadbou ponorte do vedra s vodou a ponechajte ich tam dovtedy, kým prestanú vypúšťať bublinky. Neutopíte ich. Naopak: ochránite ich pred deficitom vlahy po vložení do nového prostredia a podporíte domestikáciu.

Dve farby stačia, doplňte ich bielou

Neprežeňte to s pestrosťou výsadby. Priveľa farieb pôsobí chaoticky. Podľa možnosti zostaňte pri dvoch základných, tóny môžete varírovať. Obľúbenou a ľahko dosiahnuteľnou kombináciou je žltá s fialovou alebo modrá s oranžovou. Konzervatívne tandemy tvoria žltá s oranžovou a ružová s fialovou. Ak sa predsa neubránite potrebe tretej farby do partie, siahnite po nerušivej a k čomukoľvek pasujúcej bielej. Z kompozičného hľadiska môžete zaujímavý efekt dosiahnuť aj vďaka vkusným kontrastom farieb kvetov a listov, respektíve extravagantných tvarov a štruktúr olistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #balkón #substrát #balkónovky #okrasná výsadba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december