11 originálnych nápadov, ako vlastnoručne vyrobiť adventný kalendár pre deti aj dospelých

Adventný kalendár by mal spríjemniť čakanie na Vianoce. A hoci sa o ňom hovorí hlavne v súvislosti s deťmi, nikde nie je napísané, že radosť z každodenného rozbalenia drobného darčeka nemôžu mať aj dospelí či vaši domáci miláčikovia.

27.11.2023 14:00
adventný kalendár, zaváraninové poháre, postup,... Foto:
debata

Veď práve o tom je advent. O príjemne strávených chvíľach a o radostnom očakávaní Štedrého dňa, o drobných potešeniach, dobrej nálade, no hlavne o dobrom pocite z toho, že môžete niekoho potešiť.

Drobné darčeky pritom nemusia byť len sladkosťami. Súčasťou začiatku nového dňa môže byť pripomenutie si milej príhody, krásna spomienka na spoločnú chvíľu, pozvanie na spoločnú aktivitu, na príjemne strávený čas. A nemusí sa to týkať len adventných kalendárov pre dospelých. Deň prežitý hrami, čítanie obľúbenej knižky, návštevu kina či cukrárne určite ocenia aj deti. V adventnom kalendári im môžete venovať zážitok a pocit, že daný deň alebo jeho časť ste si naozaj vyčlenili len pre ne, a že vás od spoločných aktivít nevyruší žiaden pracovný telefonát.

Foto: Stars for Europe
Vianoce, spoločné chvíle, mama, dcéra, vianočná ruža,

Inšpirácie na zážitkové aktivity pre deti

  • Pečenie perníčkov a v druhej aktivite ich zdobenie.
  • Výroba vianočnej dekorácie do detskej izby, vianočného darčeka pre pani učiteľku, kŕmidla pre vtáčiky, vianočných ozdôb na stromček, vianočných prianí pre blízkych a kamarátov.
  • Písanie listu pre Ježiška alebo vianočných prianí.
  • Spoločné učenie sa básničky pre Mikuláša, pozeranie vianočnej rozprávky (domáce kino), herný večer s celou rodinou, vianočné upratovanie detskej izby – výber hračiek, ktorými by ste mohli potešiť deti v detských domovoch, spoločný čas pri horúcej čokoláde a plánovanie rodinných výletov.
  • Návšteva vianočných trhov, vianočného predstavenia pre deti.
  • Vyzdobenie domu/bytu/záhrady vianočnými svetielkami.
  • Prechádzka zasneženou prírodou, sánkovačka, guľovačka, spoločné robenie anjelov v snehu.
Foto: Stars for Europe
Vianoce, spoločné chvíle, mama s dcérami, čítanie knihy, vianočný stromček

Aktivít je nekonečné množstvo, no len vy ich budete vedieť ušiť deťom presne na mieru. Dôležité však je, aby sa to, čo si nájdu v adventom kalendári naozaj udialo a aby ste im boli pri danej aktivite plne k dispozícií. Ide totiž hlavne o spoločne strávený čas, ktorý určite ocenia viac, než by ste si mohli myslieť.

Upcyklovaný zo zaváraninových pohárov

Adventný kalendár zobrazený na úvodnej fotografii k článku stihnete ozaj aj na poslednú chvíľu. Farby v spreji rýchlo schnú a hoci z večera do rána, všetko bude prichystané včas.

Na výrobu budete potrebovať 24 zaváraninových pohárov rôznych veľkostí, no všetky so šraubovacím uzáverom, farby v spreji podľa vašich predstáv, štítky/samolepky a fixku.
Foto: Stars for Europe
adventný kalendár zo zaváraninových pohárov, postup 0, čo potrebujete
Uzávery nastriekajte inou – kontrastnejšou farbou než poháre. My sme zvolili zlatú k rôznym pastelovým odtieňom ružovej.
Foto: Stars for Europe
adventný kalendár zo zaváraninových pohárov, postup 1
Na samolepky napíšte čísla jednotlivých dní až do Vianoc, nalepte ich na poháre, naplňte drobnými darčekmi a máte hotovo.
Foto: Stars for Europe
adventný kalendár zo zaváraninových pohárov, postup 2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #adventný kalendár #DIY #Vianoce 2023
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december