Baliacemu papieru odzvonilo: Stavte na tradičné japonské furoshiki. Budete originálni a obdarujete dvakrát

Hoci má praktická handrička Furoshiki (furošiki) pôvod v Japonsku, čoraz viac priaznivcov si nachádza naprieč svetom. Dôvodom je nielen krásny vzhľad zabalených predmetov, ale hlavne jej udržateľnosť.

08.12.2023 06:00
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce Foto:
debata (1)

Darčeky hrajú dôležitú úlohu nielen u nás, ale aj v japonskej kultúre. No zatiaľ čo my pri určitých príležitostiach, ako sú narodeniny alebo Vianoce, robíme radosť rodine a priateľom, v Japonsku sa darčeky často vymieňajú aj bez špeciálneho dôvodu. Ich veľkosť však hrá dôležitú úlohu, lebo príliš malý alebo príliš veľký darček pre danú udalosť je považovaný za nevhodný a obdarovaného môže dostať do rozpakov. Rovnako si Japonci darček zvyčajne nerozbaľujú pred tým, kto im ho podaroval. Skvelé však je, že namiesto množstva jednorazového baliaceho papiera sa opäť vracajú k tradičnému a udržateľnému obalovému materiálu – furoshiki, ktorým sa môžeme inšpirovať aj u nás.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší Čítajte viac Pestovatelia odhalili tajomstvo krásne vyfarbených vianočných ruží a pridali rady, aby vám vydržali dlhé mesiace

Od nosenia obuvi k baleniu darčekov

Slovo furoshiki v preklade znamená osuška. Predpokladá sa, že keď medzi 17. a 19. storočím nastal v Japonsku veľký rozmach navštevovania kúpeľných domov, ľudia používali furoshiki na prenášanie svojho oblečenia. Historici však zistili i to, že takéto plátna sa na prepravu rozličného tovaru používali už v 8. až 9. storočí. Furoshiki tak vždy slúžilo na balenie predmetov, no nie priamo darčekov. V roku 2006 ministerka životného prostredia v Japonsku vyhlásila kampaň Mottainai Furoshiki na propagáciu použitia tejto tradičnej techniky balenia s tým, že furoshiki môže nahradiť nielen množstvá spotrebovaného baliaceho papiera, ale aj plastových tašiek bez toho, aby bolo treba látku akokoľvek zošívať. Stačí ovládať jednu veľmi jednoduchú techniku viazania uzla.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

Pokojne recyklujte

Furoshiki handrička sa dá poskladať na množstvo spôsobov a tak využiť nielen na zabalenie darčeka, ale aj ako nákupná taška, kabelka, ruksak na prenos ťažších predmetov na chrbte, či na zabalenie obedu do práce, pričom plátno potom využijete ako prestieranie. Nepotrebujete pritom originál. Ako furoshiki sa dá využiť vyradená šatka, obrus, posteľná bielizeň či zvyšky látok, ktorým ešte dáte šancu zažiariť. Skvelé je tiež to, že ak do handričky zabalíte darček, aj obdarovaná osoba ju môže znova využiť na čokoľvek bude chcieť.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

Aká je furoshiki veľká?

Furoshiki je štvorcový kus látky s veľkosťou približne od 45 × 45 cm do 100 × 100 cm. Rozmer však môžete pokojne prispôsobiť tomu, čo do nej chcete zabaliť. Originálna tkanina sa vyrábala z bavlny, hodvábu alebo konope, no dnes už je často aj z udržateľných recyklovaných materiálov alebo syntetických vlákien. V rámci originálnych furoshiki prevláda potlač typických japonských vzorov, ktoré pripomínajú klasické kimoná. Obľúbená je aj japonská technika farbenia shibori pri ktorej sa tvoria pekné farebné prechody. Recyklovať sa však dajú staré látky, či dokonca oblečenie. Stačí ho nastrihať na rozmery, ktoré potrebujete.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

Ako na to? Najjednoduchšie je zviazať rohy

Hoci do furoshiki môžete zabaliť predmet akéhokoľvek tvaru, na každý existuje iná technika. Najjednoduchšie sa balia pevné darčeky s pravouhlými hranami – rôzne krabičky, knihy a podobne.

1. Látku si položte na stôl – krajšou stranou (potlačou) nadol. Predmet uložte do stredu tak, aby jeho okraje smerovali k rohom furoshiki.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

2. Roh najbližšie k vám uchopte a preložte cez predmet. Rovnako postupujte s vrchným.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

3. Teraz chyťte zvyšné protiľahlé rohy, látku stiahnite okolo bočných hrán ako keď používate na balenie papier.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

4. A nakoniec zaviažte dvojitý uzol. Počas viazania musíte mať látku stále napnutú, aby pevne obopínala predmet a pekne k nemu priliehala.

Foto: SHUTTERSTOCK
furoshiki, balenie darčekov, Vianoce

Dozdobte, alebo nechajte len v látke

Ak na balenie darčeka použijete furoshiki s výraznými vzormi, s trblietavou priadzou alebo flitrami, môžete ho nechať v jednoduchej verzii bez akýchkoľvek ďalších ozdobných prvkov. Jednofarebné látky určite znesú aj nejakú dekoráciu navyše v podobe vetvičiek, šišiek, sušených pomarančov či iných drobných ozdôb vhodných pre danú príležitosť.

+5

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #balenie darčekov #furoshiki
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december