Tieto rastliny vás oslepia, paralyzujú, spôsobia neznesiteľnú bolesť aj smrť. Mnohé z nich pritom bežne pestujeme

V špeciálnej záhrade nájdete približne stovku toxických, omamných a narkotických rastlín. Jej hranice sú obohnané vysokým plotom a vstúpiť do nej môžete len so sprievodcom.

20.02.2024 14:00
jedovaté rastliny Foto:
debata (1)

Desí a fascinuje zároveň. Alnwick Poison Garden je najznámejšou záhradou, ktorá združuje taký veľký počet rastlín so smrteľnými či psychoaktívnymi účinkami. Vznikla v roku 2005 v severnom Anglicku ako súčasť záhrad Alnwick, ktoré boli založené už v roku 1750 prvým vojvodom z Northumberlandu. Vzhľadom na nepriaznivý stav a chátrajúce zaradenie bol areál v roku 1950 uzavretý. V polovici 90. rokov mali na danom mieste vzniknúť parkovacie miesta. Vtedy zakročila vojvodkyňa a manželka 12. vojvodu z Northumberlandu Jane Percyová a spolu s dobrovoľníkmi záhrady Alnwick obnovili a zveľadili.

Nebezpečné a ľahko zneužiteľné rastliny pestujú za plotom s mohutnou čiernou železnou bránou. Vyobrazené sú na nej lebky so skríženými hnátmi a nápisy, ktoré v preklade hovoria, že: „tieto rastliny môžu zabíjať“.

Varovanie na vstupnej bráne do jedovatej... Foto: SHUTTERSTOCK
Poison Garden, jedovatá záhrada, severné Anglicky Varovanie na vstupnej bráne do jedovatej záhrady Alnwick Poison Garden v severnom Anglicku.

Najnebezpečnejšie druhy dokonca pestujú v samostatných klietkach, aby sa k nim návštevníci nedostali príliš blízko. Priestor Poison Garden je prístupný len v určených časoch a výhradne so sprievodcom, pričom patrí k najnavštevo­vanejším atrakciám rozsiahlych záhrad Alnwick, kde okrem iného nájdete aj ružovú záhradu či veľký sad okrasných čerešní pílkatých ‘Taihaku’.

Nechytať, len pozerať!

Návštevníkom je prísne zakázané ovoniavať, dotýkať sa a ochutnávať akékoľvek rastliny v tejto náučnej jedovatej záhrade, ktorá si kladie za cieľ oboznámiť ich nielen s nebezpečnými druhmi, ale aj s jedmi, ktoré z nich boli naprieč históriou vyrobené. Po návšteve tejto záhrady by ste mali vedieť, ktoré jedovaté druhy nájdete rásť vo voľnej prírode či vo vašej záhrade, no i to, že hoci môžu vyzerať neškodne alebo ich plody pôsobiť chutne, rozhodne sa nesmú zberať a konzumovať.

Každá jedna rastlina pestovaná v Alnwick Poison Garden je pre človeka nebezpečná. Keď nie priamo smrteľne, tak konzumácia časti nadzemných orgánov, plodov či semien môže vyvolať bolestivé kŕče, zvracanie, spôsobiť ochrnutie, oslepnutie či vnútorné krvácanie. Niektoré druhy sú nebezpečné na dotyk, iné na privoňanie ku kvetom. Prehliadka záhrady sa preto robí doslova s rukami za chrbtom.

Čo najsmrteľnejšie v nej nájdete?

Podľa informácií na webe záhrad Alnwick je to napríklad ricín obyčajný, ľuľkovec zlomocný, či kata jedlá. Jej názvom sa však nedajte zlákať. Táto tropická rastlina obsahuje alkaloid, ktorý sa účinkom na ľudské telo podobá amfetamínu. Zahrávať si netreba ani s Dendrocnide moroides. Táto najjedovatejšia rastlina Austrálie je pokrytá drobnými chĺpkami, ktoré obsahujú silný toxín. Už jemný dotyk spôsobí, že budete týždne až mesiace pociťovať neznesiteľnú bolesť. Niektorí botanici ju prirovnávajú k poleptaniu pokožky kyselinou, no bolesť vraj treba mnohokrát znásobiť. V záhonoch sa však nájdu aj mnohé známe okrasné druhy, o ktorých jedovatosti mnohí pestovatelia ani len netušia. Sú nimi napríklad prilbice modré (Aconitum napellus), čemerice (Helleborus viridis), náprstníky (Digitalis), vavrínovce lekárske (Prunus laurocerasus), pľúcniky úzkolisté (Pulmonaria angustifolia) či brugmansie (Brugmansia).

Vo videu z Alnwick Poison Garden sa napríklad dozviete, že len štyri bobule ľuľkovca zlomocného (Atropa belladonna) usmrtia dieťa. Je to naozaj veľmi nebezpečná rastlina, pretože jej plody sú na pohľad lákavé a hlavne deťom môžu pripomínať čučoriedky alebo iné drobné ovocie. Rovnako vás navždy uspí aj durman (Datura) či plody a listy prilbice (Aconite). Hlavný záhradník Trevor Jones tiež vysvetľuje, že boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum) dokáže popáliť pokožku a spôsobiť pľuzgiere, ktoré vydržia až sedem rokov. Zdôrazňuje, že mnohé z rastlín v Poison Garden sú bežne pestované ako okrasné, no ľudia vôbec nič nevedia o tom, aké sú v skutočnosti škodlivé.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #botanická záhrada #jedovaté rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december