Dajte definitívne zbohom pandravám chrústov: Nebudeme vám radiť lákať ježe ani hady, lebo naozaj funguje len jedno

Sú krátke, no poriadne tučné, biele a stočené minimálne do tvaru písmena C. Larvy chrústov, teda pandravy, patria k nepríjemným záhradným škodcom.

06.04.2024 06:00
pandrava, pandravy, chrúst obyčajný Foto:
debata

Hoci ich na prvý pohľad nevidieť, pretože prežívajú v pôde, problémov narobia viac než dosť. No poďme pekne postupne.

Chrúst obyčajný (Melolontha melolontha) je chrobák veľký 25 až 30 mm, ktorého imága, teda dospelé jedince sa roja koncom apríla a začiatkom mája. Nalietavajú na okraje lesných listnatých porastov, no v obľube majú aj záhrady. Chrústy sú aktívne hlavne za súmraku a často na vás môžu až nepríjemne nalietavať podobne ako menšie chrústiky letné. Počas dňa nehybne odpočívajú na listoch alebo konároch drevín. Dospelé chrobáky môžu žerom spôsobiť pestovateľské problémy len pri naozaj silnom výskyte, čo nebýva časté. Horšie sú však larvy, takzvané pandravy.

Foto: SHUTTERSTOCK
chrúst obyčajný

Pandravy chrústov môžu byť dlhé až 65 mm. Majú zavalité telo prehnuté do tvaru písmena C. Liahnu sa z vajíčok, ktoré samičky kladú do pôdy. Živia sa korienkami bylín, ale aj krov a mladých stromčekov, letničiek (aj v kvetináčoch), jahôd, zeleninových priesad, trávnika. Vývoj lariev trvá 3 až 4 roky, pričom sú počas celého tohto obdobia v pôde a pochutnávajú si na častiach vašich pestovaných rastlín. Najväčší výskyt chrústa obyčajného je zvyčajný do nadmorskej výšky 600 m n. m.

Foto: SHUTTERSTOCK
chrúst obyčajný
mrkva, zber Čítajte aj Týchto 5 záškodníkov najčastejšie vyžiera mrkvu: Dokážete spoznať škodcu podľa chodbičky, ktorú zanechá v koreni?

Čo proti nim naozaj funguje?

Parazitické hlístice, konkrétne rod Heterorhabditis megidis, ktoré sa dajú kúpiť ako biologický prípravok na ochranu rastlín. Sú veľké len 0,6 mm, ale za to aktívne, čo znamená, že po jednoduchej aplikácii zálievkou sa pohybujú v pôde a vyhľadávajú hostiteľa, v tomto prípade pandravy chrústov. Dostávajú sa do nich tráviacim alebo dýchacím ústrojenstvom a napadnuté pandravy do 48 hodín hynú. V uhynutých telách hlístice ukončujú svoj vývoj a ďalej sa rozmnožujú. Samička hlístice môže naklásť až 1 500 vajíčok, čo znamená rovnaký počat lariev, ktoré v pôde aktívne vyhľadávajú svojho nového postiteľa. Jedna aplikácia takéhoto prípravku tak zabezpečí dlhodobú ochranu.

Hlístice sa vo forme prípravku veľmi jednoducho aplikujú zálievkou na prevlhčený substrát pri teplote vzduchu najmenej 12 °C, pričom odporúčaná teplota pôdy je 15 až 25 °C.

Koľko ich potrebujete?

Na meter štvorcový asi 5-tisíc hlístic a liter vody. Zdá sa vám to veľa? V jednom balení je ich až päť miliónov, čo vám vystačí na plochu 10 štvorcových metrov pri rozmiešaní v 10 litroch vody.

Okrem parazitických hlístic môžete proti pandravám použiť aj prípravky na báze baktérií, no hlístice sa nám osvedčili viac.
Foto: SHUTTERSTOCK
chrúst obyčajný

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrúst #pandrava #zlatoň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december