Koniec leta nie je koniec kvitnutia: Ktoré trvalky sa ešte len začnú predvádzať?

Blížiaci sa koniec leta a jeseň neznamenajú koniec kvitnutia v záhrade. Pretože nie leto, ale práve jeseň je hlavnou sezónou niektorých rastlín. Jednými z najobľúbenejších v tomto období sú trvalkové astry, ktoré kvitnú až do prvých mrazíkov. Rozkvitať začínajú koncom leta, keď už iné rastliny usychajú. Astry sú podobné chryzantémam, no na rozdiel od nich majú menšie kvietky aj listy. Kvety sú síce drobné, no počtom bývajú bohaté a vďaka tomu rozžiaria každú záhradu.

26.07.2022 06:00
astra Foto:
debata

Astry sú podobné chryzantémam, no na rozdiel od nich majú menšie kvietky aj listy. Kvety sú síce drobné, no počtom bývajú bohaté a vďaka tomu rozžiaria každú záhradu. Kríčky astier ponúkajú rôzne farby kvetov od bielej cez ružovú až po modrofialovú. Veľmi pekne pôsobí, keď na záhon vysadíme skupiny jedného kultivaru a rôzne kombinujeme veľkosti a farby. Niektoré astry dosahujú výšku až dva metre, iné sú nízke, pôdopokryvné. Je iba na vás, ktoré si vyberiete. No všetky bez výnimky prilákajú do záhrady včely, čmeliaky aj motýle. Staršie astry už bývajú riedke a holé, vtedy je čas na ich omladenie. Dosiahneme ho na jar rozsadením, pri ktorom využijeme mladšie časti rastlín z okraja trsu.

Sadiť môžeme aj teraz

Trvalkové astry môžeme vysádzať na jar, ale aj na jeseň. Na meter štvorcový počítajme asi s piatimi rastlinami pri väčších druhoch, pri menších môžeme na rovnakej ploche vysadiť až osem rastlín. S príchodom mrazov astry prestanú kvitnúť, ale zrežeme ich až na jar. Korene prežijú aj silné mrazy, spálená nadzemná časť chráni pred mrazom zvyšok rastliny. Astrám pomôžeme prečkať zimu aj štiepkovým alebo listovým mulčom. Suchomilné druhy budú prosperovať na štrkových záhonoch, inak potrebujú astry pôdu bohatú na živiny.

trvalky Čítajte aj Hitparáda trvaliek: ktoré sa k sebe hodia a na čo dávať pozor pri ich kombinovaní

Vyberajte podľa nárokov

Pokiaľ by ste sa obávali, že vaša záhrada nie je vhodným prostredím pre astry, nemusíte. Rôzne druhy týchto kvetín majú rozličné nároky a môžete si vybrať takpovediac na mieru, či už vlahomilné, suchomilné, na slnko alebo do polotieňa. Pokiaľ by ste chceli astry skombinovať s inými kvetinami, vhodné sú napríklad jarné cibuľoviny (tulipány a narcisy), z neskorších zasa krasuľky a levandule. A práve teraz, koncom leta, budú trvalkové astry v harmónii so slnečnicami či georgínami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #trvalky #astry #pôdopokryvné
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december