6 najkrajších trvaliek skorej jari: Doplňte si záhradu o tieto kúzelné druhy vhodné na slnko aj pod stromy

V súvislosti s koncom zimy sa najviac hovorí o jarných cibuľovinách, ktoré rozkvitajú naozaj skoro, teda najmä o snežienkach a šafranoch, prípadne o hľuznatých druhoch ako je tavolín. Koniec zimy a veľmi skorá jar sa však spája s mnohými ďalšími kvitnúcimi rastlinami.

29.02.2024 14:00
bergénia, poniklec, pľúcnik Foto: ,
debata

A nie, netreba ich každoročne kupovať či prácne dopestovávať, po sezóne vyberať z pôdy a zložito uchovávať. Sú to odolné trvalky, navyše s veľmi dobrou schopnosťou ďalšieho rozmnožovania sa. Kúpite si ich raz alebo získate od susedky, vysadíte na vhodné stanovište a už sa len každoročne tešíte na skorú záplavu kvetov. Tu sú. Naša šestica viac či menej známych, no krásnych trvaliek, ktoré kvitnú naozaj skoro.

hlaváčik jarný, Adonis vernalis Čítajte aj Už vo februári krášli predzáhradky, no v prírode od neho dajte ruky preč, inak vás jeden drobný kvet vyjde až na 200 eur

Nevlastná sestra nezábudky

Na prvý pohľad si poviete, že ide o našu tradičnú nezábudku, no je to brunera veľkolistá. Skutočne sa však ľudovo nazýva kaukazská nezábudka. Na zimu zaťahuje, na jar sa spolu s listami ukáže záplava belasých kvietkov (existujú už aj biele a ružové odrody). Okrem základného druhu so zelenými listami nájdete aj pestrolisté a panašované rastliny. Brunera je nenáročná podrastová trvalka, no prosperuje tiež v debničkách na tienistých balkónoch.

Brunera veľkolistá (Brunnera macrophylla)

Skorá jarná trvalka vhodná do polotieňa až tieňa pod koruny stromov. Odporúčané sú dve rastliny na štvorcový meter. Je plne mrazuvzdorná a nenáročná.

Fotogaléria
Brunera veľkolistá
Brunera veľkolistá
+2Brunera veľkolistá

Živý koberec pod stromy

V záhradách sa najčastejšie pestuje krpčiarka alpínska, ale aj mnohé medzidruhové krížence. Rovnako ako brunera je odolnou a nenáročnou trvalkou do tieňa. Pod korunami stromov pri dostatočnej vlhkosti vytvorí hustý porast vysoký do 30 cm. Ak si vyberiete niektorý zo vždyzelených druhov, môže vám táto rastlina vyriešiť problém s miestami, kde pre nedostatok svetla nerastie trávnik. Kvetné stonky vyrastajú nad listy a nesú súkvetia v rôznych farbách v závislosti od druhu a odrody.

Krpčiarka (Epimedium)

Pôdopokryvné druhy sa odporúča vysádzať v počte približne 10 kusov na štvorcový meter. Farby kvetov sa líšia, no najčastejšia je žltá a odtiene ružovej.

Fotogaléria
Krpčiarka ‘Sulphureum’ (Epimedium x versicolor)
Krpčiarka (Epimedium x rubrum)
+2Krpčiarka ‘Sulphureum’ (Epimedium x versicolor)

Nezničiteľná rastlina pre každého

Bergénia alias burina. Aj tak ju niektorí záhradníci titulujú, no neprávom. Odporúčame ju všetkým, ktorí disponujú miernym polotieňom a nevedia, čím kvitnúcim ho vyplniť. Táto rastlina je dnes dostupná vo viacerých medzidruhových kríženiach, no v praxi sa pre ňu ustálilo pomenovanie srdcovitolistá. Ak ju necháte vytvoriť súvislý porast, šancu nedá ani trvácim burinám. Rastlina nemá zvláštne nároky. Po zime stačí odstrániť suché listy.

Bergénia srdcovitolistá (Bergenia cordifolia)

Nenáročná vždyzelená trvalka obľubuje polotieň, no zároveň je na prostredie dostatočne prispôsobivá, ak má vlhkú pôdu. Listy sa na jeseň sfarbujú do purpurových odtieňov. Odporúčame sedem rastlín na štvorcový meter pre zapojený porast.

Fotogaléria
Bergénia srdcovitolistá
Bergénia srdcovitolistá
+2Bergénia srdcovitolistá

Známa liečivka aj ako zaujímavá trvalka

Pľúcnik lekársky je veľmi obľúbená jarná bylina nápomocná pri respiračných ochoreniach. Aj ďalšie druhy však začali zaujímať šľachtiteľov, až vzniklo niekoľko pozoruhodných medzidruhových krížencov – okrasných trvaliek. Ich odrody zaujmú bielymi, modrými i ružovočervenými kvetmi, no nezaostávajú za nimi ani listy, ktoré často zdobia biele škvrny. Okrasné pľúcniky sú vhodné do podrastu listnatých stromov, pričom jedine pľúcnik mäkký ocení slnečné stanovište.

Pľúcnik (Pulmonaria)

Táto rastlina je ďalšou vhodnou do rodiny podrastových trvaliek a milovníčok polotieňa. Vytvára bohaté koberce listov s rôznymi bledými kresbami a začína rozkvitať naozaj veľmi skoro. Po teplej zime bez problémov už na prelome februára a marca.

Fotogaléria
Pľúcnik (Pulmonaria obscura)
Pľúcnik (Pulmonaria x hybrida)
+2Pľúcnik ‘David Ward’ (Pulmonaria rubra)

Najmenej náročný z rozvetvenej rodiny

Na jar kvitnúci lomikameň Arendsov je naozaj nenáročná skalnička, ktorá však pochádza z veľmi komplikovanej rodiny rodu lomikameňov. Ideálne bude, ak jej aj v rámci skalky nájdete miesto čiastočne zatienené, napríklad väčším kameňom. V predaji sa každoročne objavujú mnohé nové hybridy zaraďované do rôznych zberateľských sekcií, no lomikameň Arendsov vás nikdy nesklame. Bohato kvitne a pomerne rýchlo sa rozrastá.

Lomikameň Arendsov (Saxifraga x arendsii)

V závislosti od odrody rozvitá v marci až júni. Tvorí vankúšikovité trsy, hodí sa do skaliek a suchších záhonov. Nenáročná rastlina vyniká veľkým množstvo nasadzovaných kvetov.

Fotogaléria
Lomikameň Arendsov
Lomikameň Arendsov
+2Lomikameň Arendsov

V prírode od neho ruky preč

Voľne rastúce poniklece sú vo väčšine prípadov zákonom chránené, no napríklad poniklec obyčajný sa bežne pestuje komerčne. Kúpiť si ho v záhradnom centre preto nie je problém. Prirodzene osídľuje suchšie a slnečné vápencové stráne a stepné spoločenstvá, preto ocení skalky, suchšie záhony či extenzívne trávniky. V komerčnom šľachtení nájdete okrem klasickej fialovej tiež kvety biele, červené či s rôzne strihanými okvetnými lístkami.

Poniklec (Pulsatilla)

V komerčne šľachtenej a rozmnožovanej rodine poniklecov nájdete naozaj zaujímavé odrody, napríklad so strihanými okvetnými lístkami v rôznych farbách. Táto trvalka sa zvykne rozmnožovať samovýsevom a estetickú hodnotu má aj po odkvitnutí.

Fotogaléria
Poniklec
Poniklec
+2Poniklec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalky #jarné kvety #skorá jar
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december