Najsladšie melóny: 7 praktických tipov na sejbu a pestovanie. Nemajte obavy, netreba im viac než uhorkám nakladačkám

Tam, kde sa darí obľúbeným nakladačkám, prosperovať budú aj melóny cukrové. Nie sú výrazne náročnejšie. Stačí im slnečné stanovište a pôda bohatá na živiny, pričom v tomto smere vám skvelú službu spraví kvalitný kompost.

02.04.2024 11:14
melón cukrový Foto:
debata

Melón cukrový je označovaný ako žltý, hoci existuje naozaj veľa rôznych skupín – kantalupy, honeydew, canary, casaba, piel de sapo, charentais… V podstate každá pestovateľská oblasť vo svete má svoje miestne odrody. Plody sú naozaj rozmanitých farieb a v podstate aj chutí. V závislosti od odrody sa mení tiež farba dužiny (biela, žltkastá, oranžová, zelená). Hmotnosť jedného plodu sa pohybuje v rozmedzí 150 g až 2 kg.

Foto: Peter Gajdoštin
melón cukrový

Väčšinou sa melóny cukrové pestujú na pôde, no tak, ako v prípade uhoriek ide o lianovité rastliny, ktoré môžete nechať popínať sa po opore. Ak si zvolíte takéto pestovanie vo výškach, dobré je, pripraviť si sieťky alebo špagát, ktorý poslúži ako ochrana pred odtrhnutím plodu zo stopky skôr, než úplne dozrie.

Foto: Canva
melón cukrový

7 rád, vďaka ktorým budete pri pestovaní melónov cukrových úspešní

  • Predpestujte si priesady: U nás treba siahnuť po najskorších odrodách. Sejte v prvej polovici apríla. Šesť týždňov na predpestovanie priesad stačí. Melóny je dobré hneď vysiať do väčších samostatných zakoreňovačov, aby ste ich nemuseli pikírovať. Lepšie sa po vysadení na hriadku ujímajú.
‘Rich Sweetness’ je minimelón. Oválne plody...
‘Halona F1’ je jedna z najskorších odrôd melónu...
+1‘Charentais’ má menšie, guľovité, mierne...
  • Doprajte im slnečné miesto: Melóny potrebujú plné slnko a ideálne tiež miesto chránené pred chladným vetrom. Do pôdy zapracujte dobre vyzretý kompost a nič nepokazíte, ak aj počas výsadby ešte za lopatu pridáte priamo pod každú priesadu.
So sejbou melónov cukrových sa neponáhľajte.... Foto: Canva
3 So sejbou melónov cukrových sa neponáhľajte. Priesady z príliš skorej sejby sú vytiahnuté a horšie sa ujímajú.
  • Neponáhľajte sa s výsadbou: Melónové priesady majú ísť von až po 15. máji. Jednak nehrozí, že ich zastihnú posledné prízemné mrazíky, no zároveň je aj pôda už riadne vyhriata. Pôdu môžete pred vysádzaním nastlať čiernou textíliou alebo fóliou podobne, ako sa to robí pri uhorkách a jahodách, ale nie je to nevyhnutné.
Melóny cukrové môžu rásť aj na opore. Rovnako,... Foto: Canva
melón cukrový Melóny cukrové môžu rásť aj na opore. Rovnako, ako uhorky.
  • Dodržte odporúčaný spon: Priesady sú v čase sadenia pomerne malými rastlinami a odporúčaný pestovateľský spon 120 až 130 × 50 až 60 cm sa vám môže zdať zbytočne veľkorysý. No nedajte sa pomýliť. Lianovité rastliny sa rýchlo rozrastajú. Ak ich nasadíte príliš nahusto, znížute si výnos, porast skôr podľahne múčnatke a zber plodov bude náročnejší.
Foto: Peter Gajdoštin
melón cukrový
  • Musia sa opeliť: V chladnejších polohách sa osvedčilo pestovanie melónov cukrových vo fóliovníku alebo v skleníku. V krytých priestoroch však musíte myslieť na to, aby sa v čase kvitnutia k rastlinám dostali opeľovače.
  • Predchádzajte chorobám: Melóny ohrozuje hlavne múčnatka a pleseň uhorková. Všetky opatrenia, ktoré proti týmto chorobám platia v prípade uhoriek či tekvíc, platia aj pri melónoch. Dobrou prevenciou sú slnečné polohy, neprehustené porasty a zalievanie podmokom.
Na listoch staršieho porastu vidieť prvé... Foto: Canva
melón cukrový Na listoch staršieho porastu vidieť prvé príznaky múčnatky.
  • Nepodceňte vlahu: Melóny potrebujú veľa vody a to nielen hneď po vysadení, ale aj po zvyšok vegetácie. Vlaha by však mala byť rovnomerná. Silné preschnutie ani podmáčanie nie je žiaduce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #melón cukrový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december