Už takmer desať storočí pred naším letopočtom starí Egypťania uctievali a konzumovali figy. Dnes sú dostupné v čerstvej i v sušenej podobe kedykoľvek a kdekoľvek.
Zázvor človeka zaručene preberie, treba si ho dopriať. Má výrazné liečebné a aj zahrievacie schopnosti. Stačí ho zaliať horúcou vodou alebo si ho dopriať surový.
Červené, žlté, ale aj biele hľuzy s príjemnou sladkastou chuťou. Batáty - sladké zemiaky, pôvodom z tropickej Ameriky.
Paštrnák je akýmsi štvrtým mušketierom k trojici mrkva - zeler - petržlen, a v mnohom ich aj predstihne. Jeho biely koreň sa oplatí zaradiť do jedálneho lístka.
Podľa dávnej tradície odháňa zlodejov, je zdravý a v kuchyni sa bez neho nezaobídeme.
Pomaranč, anglicky i francúzsky orange, španielsky naranjo dulce je citrusový plod pomarančovníka čínskeho Citrus sinensis.
Avokádo sa v poslednom čase nachádza vari všade. Odporúčajú ho odborníci na výživu, tréneri i zdravotníci.
Pred rokmi bol u nás synonymom luxusu a vzácnou pochúťkou, ktorá sa objavovala na stoloch väčšinou na Vianoce. Dnes je bežným tropickým ovocím.
Kyslá kapusta je symbolom strednej Európy. Bez kyslej kapusty by naše prababičky v zime zostali bez vitamínov, o ktorých ani nevedeli, že existujú.
Lieskové oriešky patria po stáročia medzi pochutiny, ale aj prísady do pečených či varených dobrôt. Majú vynikajúcu chuť a obsahujú aj množstvo prospešných látok.
Jasne žltá dula s výraznou vôňou je dnes menej známym ovocím a najmä mladí o nej možno ani nepočuli.
Zeler býva súčasťou zeleninového základu mnohých jedál. Existuje viac druhov zeleru, z ktorých používame najmä koreňovú časť, vňať a dnes sú obľúbené aj stopky.
Ružičkový kel je úžasná zelenina, ktorá dodá nielen polievkam skvelú chuť. Tak ako ho niekto zbožňuje, tak ho mnohí nemajú radi.
Ukrývajú v sebe bohatstvá, ktoré len tak niečo neprekoná. Hovoríme o šípkach - rastú pri cestách, lesoch, poliach a aj na záhrade.
Sezóna jedlých gaštanov je plnom prúde, pripravte si doma túto pochúťku.
Od jari do jesene v našich záhradách stále niečo rastie. A ani neskorá jeseň nemusí byť obdobím pestovateľskej prázdnoty.
Skôr ako záhradu začnete pripravovať na zimu, mali by ste ju dať trocha do poriadku. Ak tomu počasie praje, treba to využiť. Možno vám s tým pomôžu tieto tipy.
Čakanka obyčajná je blankytne modrá liečivá rastlina, jej kvety zdobia okraje ciest, ale čoraz častejšie sa objavuje aj v záhradách a napokon aj na tanieri.
Nastala jeseň, ideálny čas na zber červenej repy. S príchodom prvých mrazíkov by už totiž bolo neskoro.
Kedysi býval potravou chudobných, neskôr slúžil na kŕmenie dobytka a dnes ho všade ponúkajú ako skvelú pochúťku.