Fenikel je zdraviu prospešné korenie – jeho semená sa chuťovo podobajú skôr anízu
Baklažán je ľuľkovitá rastlina, jej plodom je ovocie, ktoré však väčšina ľudí považuje za zeleninu.
S pestovaním a kultiváciou brusníc v záhradách sa začalo len nedávno. Doménou sú stále brusnice z prírody, z borovicových a smrekových lesov, ale aj z rašelinísk.
Jednou z najvýznamnejších rastlín, ktoré získavajú čoraz väčšiu popularitu, je rakytník rešetliakový, zvaný tiež citrónovník severu.
Brokolica patrí medzi takzvané superzdravé potraviny. Je veľmi blízka karfiolu, ale obsahuje až o polovicu viac vitamínu C ako karfiol.
Ako správne skladovať ovocie a zeleninu, aby sme predišli ich rýchlemu skazeniu - túto otázku si kladie väčšina gazdiniek.
Fazuľky sú nezrelými strukmi až 130 rôznych druhov fazule. Majú pretiahnutý štíhly tvar, na koncoch sú zašpicatené a majú rôzne veľkosti.
Broskyne sú veľmi populárne ovocie, dobre chutia a sú aj veľmi zdravé. Vďaka prírodnej sladkosti dokážu oklamať aj deti a nahradia nezdravé sladké maškrty.
Karfiol patrí do rastlinnej rodiny brokolice a ružičkového kelu. Jeho jemná aróma je symbolom detstva. Karfiol poznáme raný, letný i neskorý.
V zozname potravín, z ktorých sa priberá, sa ocitli zemiaky neprávom. Naopak, možno vďaka nim dokonca schudnúť! Ale iba v prípade, že ich správne pripravíte.
Vedeli ste, že čerešne skrášľujú pleť, majú omladzujúce účinky a ďalšie pozitívne vplyvy? Zaraďte ich s nami do vášho jedálnička a neoľutujete.
Príjemná chuť a žiarivá farba robia z marhúľ takmer dokonalé letné ovocie. Hodia sa na džem, marhuľovicu aj do knedlí.
Existuje badateľný rozdiel medzi zeleným hráškom a sušeným hrachom.
Sušené čerešne sa môžu stať hitom zimných mesiacov.
Egreše sú veľmi chutným ovocím. Ich plodmi sú dužinaté bobule približne vo veľkosti čerešne.
Kaleráb je veľmi obľúbenou zeleninou, ktorú konzumujeme prakticky po celý rok. Cenovo dostupná potravina poskytuje oveľa viac vitamínov a minerálov, ako tušíme.
Ľadový šalát má dlhšiu trvanlivosť, menšiu náchylnosť k vädnutiu a výbornú chuť. Vzhľadom sa podobá hlávkovému šalátu, ale listy sú tuhšie a hlávky pevnejšie.
Špenát je v skutočnosti obľúbený, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať opak. Má pozitívne účinky na zdravie a jednoznačne patrí do nášho jedálneho lístka.
Lahodné a bez sacharidov? Máme pre vás recept, ako stvorený na leto.
Dnes nie je problém zohnať akúkoľvek zeleninu či ovocie počas celého roka. Ale žiadne nechutia a nevoňajú tak ako čerstvé, vypestované v ich prirodzenej sezóne.