Nedeľte sa o egreše s múčnatkou: Dnes už je na trhu toľko odolných odrôd, že venovať čas iným, sa vám naozaj neoplatí

Americká múčnatka egreša je choroba, ktorá vás pripraví nielen o úrodu, ale časom aj o celý ker či stromček. Poškodené výhonky môžete strihať či sa inak snažiť, zabrániť tomuto nešťastiu, no s najväčšou pravdepodobnosťou prehráte.

05.02.2024 06:30
egreš, egreše Foto:
debata

Tak prečo sa trápiť, keď už boli vyšľachtené desiatky odolných a naozaj chutných egrešov? Stačí si vybrať a vychutnať si sladkokyslé plody, ktoré nielen, že neskolí americká múčnatka, ale navyše už ani nepripomínajú pichľavých ježkov.

Egreše sú samoopelivé, takže pri výbere odrôd stačí myslieť len na ich odolnosť proti spomínanej chorobe, inak sa môže absolútne oddať svojim osobným preferenciám. Chcete plody zelené, žlté alebo červené? guľaté, či menej tradičné hruškovité? Po chlpatých asi nebude túžiť nikto, no výhonky bez tŕňov rozhodne potešia. Egreše ich totiž majú poriadne pevné a ostré. Už jemné škrabnutie zväčša končí krvavou rankou. Aj túto drobnú nepríjemnosť však vyrieši vhodný výber odrody a môžeme potvrdiť, že egreše bez tŕňov vedia byť rovnako chutné ako ich tradične pichľaví príbuzní.

Foto: Canva
egreš, egreše

Čo základné by ste mali vedieť o pestovaní egrešov?

Egreše rodia na minuloročných výhonkoch. Dôležité je, aby boli dostatočne dlhé, pevné a vyzreté. Ostatné odstráňte.

Tak ako ríbezle, aj pre egreše v záhradách sú dvomi základnými pestovateľskými tvarmi prirodzený ker a štepený stromček.

  • Kry sú lacnejšie, dlhovekejšie a úrodnejšie. Na jeden egreš si vyčleňte približne jeden štvorcový meter.
  • Stromčeky sú kvôli prácnejšej príprave výsadbového materiálu o niečo drahšie, majú kratšiu životnosť a sú menej úrodné. Výhodou však je, že sa dajú pekne zakomponovať aj do okrasných či bylinkových záhonov a jednoduchšie sa ošetrujú.

Dospelý egrešový ker by mal mať približne dvanásť pevných rodiacich výhonkov, stromček desať.

Vyrodené výhonky treba pravidelne vymieňať za mladé, čím si udržíte stabilné úrody a predĺžite životnosť rastliny.

Foto: Canva
egreš, egreše

Egreš na balkóne? Žiadny problém

Zvoľte odrodu ‘Flavia’. O jej červených plodoch sa hovorí, že sú v sortimente egrešov najsladšie. Samozrejme, rastline sa bude dariť aj v záhrade, no do kvetináča ju predurčuje nízky vzrast. V dospelosti má len 60 až 80 cm a rast je slabší.

ríbezle Čítajte viac Nič nie je jednoduchšie, ako si práve teraz namnožiť ríbezle a iné bobuľoviny: 3 spôsoby, ktoré zvládnete bez skúseností

Plody premení na nejedlé bobule

Kým kedysi bola výhradne najnebezpečnejšou hubovou chorobou egrešov, dnes už, hoci v menšej miere, spôsobuje problémy aj na ríbezliach. Prezimuje na napadnutých letorastoch a na citlivých odrodách môže v priaznivých rokoch zlikvidovať celú úrodu. Zdrojom infekcie po prezimovaní je mycélium uchytené na konároch alebo púčikoch.

Prvé symptómy americkej múčnatky môžete spozorovať už koncom apríla na mladých výhonkoch. Tak, ako múčnatky na ostatných rastlinách, aj táto tvorí typický belavý povlak. Zďaleka však nejde len o akýsi estetický problém. Napadnutie má negatívny vplyv aj na veľkosť listov, ktoré môžu predčasne zasychať a opadávať. Ak sa pri silnom tlaku patogéna rodivý výhonok vytvorí z napadnutého adventívneho púčika, pravdepodobne bude sterilný.

Príznaky americkej múčnatky egreša na plodoch. Foto: SHUTTERSTOCK
američná múčnatka egreša, egreš Príznaky americkej múčnatky egreša na plodoch.

Úplne najhoršie je však pri tejto chorobe to, že výrazne poškodzuje plody, ktoré sú nekonzumovateľné. Typický hnedý povlak mycélia si nemôžete s ničím iným pomýliť. Na citlivých odrodách múčnatka takto spravidla zničí celú úrodu.

Máme aj európsku verziu

No o nej sa až tak často nehovorí, pretože nepoškodzuje plody. Celkovo s ňou nebývajú také problémy ako s americkou príbuznou, ale existuje. Znižuje asimilačnú plochu, spôsobuje predčasné opadávanie listov, čím zvyšuje náchylnosť krov na vymŕzanie.

Príznaky európskej múčnatky na listoch ríbezle. Foto: SHUTTERSTOCK
európska múčnatka, čierna ríbezľa Príznaky európskej múčnatky na listoch ríbezle.

Americká múčnatka má len jedno riešenie

Proti jej vzniku a šíreniu existujú určité preventívne opatrenia, no jediné naozaj spoľahlivé riešenie je pestovanie odolných odrôd. Na trhu už nie sú ničím výnimočným, takže si dokážete vybrať podľa svojich preferencií. Toto je niekoľko nami odporúčaných favoritov:

  • ‘Pax’: čiastočne bez tŕňov, červená, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Hinnonmaki Rot’: tŕňová, červená, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Mucurines’: mäkké tŕňové výhonky, zelená, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Captivator’: menej tŕňová, červená, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Monika’: Tŕňová, žltá, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Hinnonmaki Gelb’: tŕňová, žltá, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Easycrisp® Lady Sun: tŕňová, žltá, rezistentná proti americkej múčnatke.
  • ‘Hinnonmaki’: tŕňová, zelená, rezistentná proti americkej múčnatke.
Foto: Canva
egreš, egreše

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #egreš #americká múčnatka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december