Silné priesady papriky vďaka 6 radám z praxe: Kto so sejbou počkal do februára, bude s úrodou nadmieru spokojný

Ak si chcete predpestovať paprikové priesady, pokojne začnite vo februári. To, že sa pomaly začínajú predlžovať dni rastliny vnímajú oveľa intenzívnejšie, než my.

05.02.2024 14:00
paprika, priesady Foto:
debata

1. Nepodceňujte kvalitu osiva

Tak, ako v prípade iných zeleninových druhov si na dosiahnutie úspechu musíte zaobstarať kvalitné osivo. Či už zvolíte overené odrody, alebo siahnete po novinkách je na vás, no vždy zvažujte predajcu a dbajte na to, aby boli na vrecúšku uvedené všetky zákonom stanovené informácie. Paprika je citlivá napríklad na vírusové ochorenia, ktoré sa môžu prenášať aj osivom.

Aké informácie nájdete na vrecúšku s osivom a čo pre vás znamenajú?
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

2. Vyberte správny substrát

Kvalitné semená s vysokou klíčivosťou predsa nevysejete do substrátu s nevhodným zložením alebo do zamoreného napríklad hubovými patogénmi. Druhou dôležitou vecou pri predpestovávaní papriky je preto kúpa kvalitného substrátu. Dbajte na to, aby bol výsevný, pretože jeho štruktúra a zloženie vyhovuje klíčiacim semenám. Pri paprike platí, že obľubuje pH 6 až 8. Dajte si preto pozor na kyslosť, lebo priesady vám budú rásť nerovnomerne a trpieť chlorózami.

Ak chcete mať istotu, že je substrát bez choroboplodných zárodkov, môžete ho vo väčšej nádobe alebo priamo vo výsevných miskách preliať vriacou vodou.
Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, priesady, substrát, zakoreňovače, dezinfekcia

3. Semená sa nesmú dotýkať

Semená papriky sú pomerne veľké, takže sa dobre sejú po jednom, prípadne si pomôžte pinzetou. Je dôležité, aby ste ich na povrchu substrátu rovnomerne rozložili a zasypali len veľmi tenučkou vrstvičkou preosiateho substrátu. Zalievajte rozprašovačom. Tak, ako pri všetkých výsevoch, dôležitá je rovnomerná vlhkosť substrátu, ktorú podporíte prekrytím misky plastovým krytom, alebo aspoň fóliou do času, kým sa objavia prvé háčiky rastliniek.

čili, čili paprička, čili papričky Čítajte viac Záhradkári sa ponáhľajú a nedbajú na naše rady, vraví zeleninár. Aké sú jeho odporúčania pre milovníkov čili?

4. Klíči pri vysokej teplote

Toto je pri predpestovávaní papriky naozaj dôležité. Tak, ako čili, aj klasické zeleninové odrody sú náročné na teplotu počas klíčenia. Ideálnych je až 26 °C, čo v byte dosiahnete len ťažko, preto sa tejto teplote aspoň snažte priblížiť. Po sejbe je teplota na prvom mieste, takže nedbajte na svetlo a hľadajte najteplejšie miesto v byte. Klíčenie kvalitných semien papriky trvá pri správnych podmienkach 10 až 14 dní.

Foto: Peter Gajdoštin
paprika, výsev

5. Pikírujte, nech má každá rastlina svoj priestor

Veľkosť paprikových semien umožňuje, vysiať ich hneď do samostatných zakoreňovačov, čím si ušetríte fázu rozsádzania, ale treba počítať s tým, že takéto výsevné nádoby zaberú viac miesta než misky. Po tom, čo sa objavia prvé náznaky rastliniek, preneste ich na svetlo a snažte sa upravovať teplotu prostredia. Cez deň na 20 až 22 °C, počas noci, keď rastliny nemajú svetlo na 14 až 16 °C, inak sa vám budú príliš vyťahovať. Pri presádzaní do samostatných zakoreňovačov alebo pokojne aj plastových téglikov s dierkou na dne postupujte opatrne, lebo mladé rastliny sú krehké a stonky sa ľahko zlomia. Paprika sa pri pikírovaní sadí hlbšie, než rástla vo výsevnej miske, pokojne až po klíčne lístky.

Foto: Peter Gajdoštin
paprika, pikírovanie

6. Teplotu prispôsobujte počasiu

Pri pestovaní paprikových priesad sa často uvádza, že vhodná teplota je po pikírovaní 15 až 22 °C. Treba však dodať, že vyššia je určená pre denné hodiny, keď je pekné slnečné počasie a nižšia pre noc alebo pre dni, kedy je zamračené. Medzi teplotou a množstvom svetla musí fungovať rovnováha, inak budú priesady neduživé, tenké a bledé. Rovnako myslite na to, že paprika nemá rada premokrenie substrátu. Zalievajte preto po jeho miernom preschnutí, no nie až keď úplne vyschne. Rastliny nesmú začať vädnúť.

Ak budú vaše priesady takéto, uspeli ste na výbornú

  • V období výsadby sú pevné,
  • neprerastené,
  • s prvými nasadenými kvetnými púčikmi,
  • s husto prekoreneným balom bielymi korienkami.
Aspoň týždeň pred plánovanou výsadbou ich... Foto: SHUTTERSTOCK
paprika, priesady Aspoň týždeň pred plánovanou výsadbou ich začnite otužovať (vonkajšia teplota musí byť aspoň 10 °C).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #paprika #priesady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december