Rímsky hrach neobsahuje ani gram lepku, je skvelou náhradou mäsa pre vegánov a pri jeho pestovaní ušetríte za vodu

Možno ho poznáte ako rímsky hrach, no botanicky správne ide o cícer baraní. Po fazuli je to druhá najpestovanejšia strukovina sveta.

06.02.2024 14:00
cícer baraní Foto:
debata (3)

Čoraz teplejšie a suchšie letá priam volajú po plodinách, ktoré pri minimálnej spotrebe vody prinesú uspokojivú úrodu. Práve cícer je jednou z nich. Ide o teplomilnú plodinu, ktorá je počas vegetácie vysoko odolná proti suchu. Výnimkou je len obdobie klíčenia a vzchádzania mladých rastliniek, kedy sa nároky na vodu zvyšujú, no jednoducho to vyrieši skoršia sejba. Cícer môžete na pripravené hriadky siať už v marci, čím využijete dostatok zimnej pôdnej vlahy. Semená klíčia pri teplote 4 až 5 °C a mladé rastliny znesú aj teploty okolo nuly, no pri hroziacom riziku neskorých jarných mrazov ich treba prekryť netkanou textíliou.

Cícer sa seje do riadkov širokých 25 až 45 cm, do hĺbky 4 až 7 cm. Vzájomná vzdialenosť rastlín v riadku by mala byť 10 cm. Ak budete siať hustejšie, po vzídení sa nevyhnete jednoteniu na optimálnu vzdialenosť. Hriadku po sejbe zavalcujte alebo utlačte doskou.

šošovica Čítajte aj Zo strukovín má najviac bielkovín aj železa, pomôže s vysokým cholesterolom a možno ani neviete, že ju môžete pestovať

S prihnojovaním rastlín si nerobte starosti. Ak sa o pôdu priebežne staráte, cícer si vystačí s tým, čo v nej korene „nájdu“. Navyše si ako všetky strukoviny dokáže v symbióze s hrčkotvornými baktériami žijúcimi na koreňoch fixovať vzdušný dusík. Vhodnými predplodinami sú preň okopaniny.

Nepotrebuje oporu

Vzpriamená pevná stonka nepolieha, preto sa nemusíte trápiť s oporami. Rastliny budú vysoké približne 60 cm a celé pokryté žľaznatými chĺpkami. Kvety môžu byť biele, prípadne v odtieňoch fialovej až modročervenej a vyrastajú jednotlivo v pazuchách listov.

Cícer neobsahuje ani gram lepku, preto je ideálnou potravinou pre celiatikov.

Podľa kvetu zistíte farbu plodu

Cícer má mechúrikovito nafúknuté struky. V každom nájdete jedno až dve semená s typickým vyčnievajúcim korienkom. Zaujímavé je, že podľa farby kvetov určíte aj farbu semien. Odrody s bielymi kvetmi ich majú krémové, tie s červenofialovými až modročervenými kvetmi hnedé až čierne.

Foto: Canva
cícer baraní

Keď väčšina strukov na rastliny zožltne až zhnedne, vtedy pristúpte k zberu. Po dozretí nepukajú, preto sa čaká, kým všetky dozrú a celá rastlina sa z pôdy vytrhne. Následne ju zavesíte na dobre vetrané miesto v tieni a necháte vysušiť. Potom semená vylúskate. Vysušené a očistené sa najlepšie skladujú v plátenných vrecúškach v suchu.

Foto: Canva
cícer baraní

Ako cícer využiť v kuchyni?

Pred varením ho aspoň na 3 či 4 hodiny (najlepšie cez noc) namočte do slanej vody. Výborná je cícerová polievka, no semená sa tiež pražia a nakličujú. Uvarené sa hodia do šalátov, aj ako príloha k mäsu. Cícer sa melie na múku a používa na prípravu kaší a nátierok. Konzumovať môžete aj zelené, ešte nezrelé semená podobne ako cukrový hrach.

Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva
Pre vysoký obsah bielkovín je cícer vynikajúcou náhradou mäsa v mnohých vegetariánskych a vegánskych jedlách.

8 benefitov pre zdravie

  • Obsahuje selén, ktorý pomáha enzýmom pečene správne fungovať a detoxikovať niektoré rakovinotvorné zlúčeniny v tele.
  • Cholín pomáha pri spánku, svalovom pohybe, učení a pamäti.
  • Značné množstvo vlákniny pomáha znížiť celkové množstvo cholesterolu v krvi, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení.
  • Železo, fosfát, vápnik, horčík, mangán, zinok a vitamín K prispievajú k budovaniu a udržiavaniu štruktúry a sily kostí.
  • Veľké množstvo rozpustnej vlákniny pomáha regulovať hladinu cukru v krvi optimalizáciou trávenia.
  • Konzumácia cíceru je bezpečný a prirodzený spôsob, ako môžu ženy predchádzať menopauzálnym a postmenopauzálnym symptómom.
  • Prítomnosť mangánu zlepšuje zdravie pokožky a bráni tvorbe vrások.
  • Vysoký obsah bielkovín a železa robí z cíceru ideálny doplnok stravy pre ľudí trpiacich vypadávaním vlasov.
Pre varením treba cícer namočiť do vody ako... Foto: Canva
cícer baraní Pre varením treba cícer namočiť do vody ako ostatné strukoviny.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #strukoviny #cícer
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december