Bojujete s krtom? V tomto období môžete frustráciu zo zničeného trávnika premeniť na výhodu, vďaka ktorej ušetríte

Ak si predpestovávate priesady, vysádzate balkónovky, pestujete izbové rastliny, vaša spotreba substrátu je značná. Kupované zmesi by mali byť kvalitné, bez choroboplodných zárodkov a v rámci obsahu jednotlivých zložiek nastavené presne na potreby rastlín.

09.02.2024 14:00
krt, krtinec, záhrada, trávnik Foto:
debata

Žiaľ, nie vždy je to tak a v kupovaných substrátoch nie sú ničím výnimočným pandravy chrústov či pôdne huby z rodu Fusarium. Miešanie domácich substrátov nie je vždy vítané a mnohí pestovatelia tento postup celkom odsudzujú. No ak použijete kvalitné suroviny, namiešať si domáci substrát je určite lepším riešením, než kvôli nízkej cene siahnuť po nekvalitnom substráte.

Domáci substrát musí byť kyprý a ľahký, bez... Foto: Canva
substrát, črepník, lopatka Domáci substrát musí byť kyprý a ľahký, bez kamienkov a zvyškov rastlín.

Ako si vyrobiť kvalitný domáci substrát?

Na základný, ktorý bude vhodný na sejbu semien alebo na pestovanie rastlín bez špeciálnych pôdnych nárokov vám stačí kyprá záhradná pôda, stredne zrnitý piesok a dobre vyzretý kompost. Pôdu a kompost treba najskôr preosiať, aby ste sa zbavili prípadných zvyškov rastlín, kamienkov a väčších hrudiek.

Záhradnú pôdu, ale aj kompost treba pred... Foto: Canva
substrát, sito, preosievanie Záhradnú pôdu, ale aj kompost treba pred prípravou substrátu preosiať.

Potom z každej suroviny pridajte rovnaký diel a poriadne premiešajte. Hlavne, ak budete takto namiešanú zeminu používať na predpestovávanie, určite odporúčame jej dezinfekciu. Urobiť to môžete tak, že dáte mierne navlhčený substrát do rúry zohriatej na 100 °C asi na 45 minút, ale oveľa jednoduchšie je, naplniť ním črepníky, zakoreňovače alebo výsevné misky a preliať ho vriacou vodou. Po odtečení prebytočnej a po vychladnutí môžete vysievať a sadiť.

Krtince sú dobrým zdrojom kyprej záhradnej... Foto: Canva
krtinec, trávnik Krtince sú dobrým zdrojom kyprej záhradnej pôdy. Keď ich už na trávniku máte, aspoň im nájdite rozumné využitie.
Záhradná pôda, ktorú získate z krtincov je skvelá v tom, že je kyprá a vytlačená z hlbších vrstiev, takže obsahuje minimum semien burín.
paprika, priesady Čítajte aj Silné priesady papriky vďaka 6 radám z praxe: Kto so sejbou počkal do februára, bude s úrodou nadmieru spokojný

Rastliny v kvetináčoch

Keď budete miešať domáci substrát určený na pestovanie rastlín v kvetináčoch, pridajte doň aj pol dielu agroperlitu. Ten podporí vzdušnosť a lepšiu priepustnosť pre vodu, ktorá by mala pri nadbytku z nádoby rýchlo odtiecť. Ako základnú zásobu prvkov použite granulované alebo tyčinkové hnojivo s postupným uvoľňovaním živín.

Do substrátu pre črepníkové rastliny je dobré... Foto: Canva
substrát, miešanie substrátu, izbové rastliny Do substrátu pre črepníkové rastliny je dobré primiešať aj agroperlit.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #substrát #krt
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december