Okrasný ker s bielymi kvetmi dokonale ladí so zlatovkou: Pridajte jednu zo skorých kalín a výsledok bude čarovný

Kto by sa po dlhej zime netešil na žiarivé farby rozkvitnutých krov. Zlatovka, ľudovo zlatý dážď alebo forzítia je so svojimi výrazne žltými kvetmi presne tým, čo si naše oči žiadajú.

19.01.2024 14:00
abéliovec dvojradový. zlatovka. kalina bodnanská Foto:
debata

Ak ju navyše vo výsadbe doplníte niektorou zo skoro kvitnúcich kalín, ako je napríklad kalina bodnanská (Viburnum bodnantense), získate výraznú žlto-ružovú kombináciu. Bude to pekné, no jarný záhon s cibuľovinami a na pozadí s okrasnými krami zdokonalí až pridanie bielej. Zaistí vám ju neprávom opomínaný abéliovec dvojradový (Abeliophyllum distichum).

hamamel prostredný Čítajte viac Čarokrásne dreviny rozkvitajúce počas mrazivých zimných dní: 6 nenáročných druhov, vďaka ktorým záhrada zažiari

Ak sa pozriete na fotografiu kvetov, možno si poviete, že je to predsa len bielokvitnúca (niekedy jemne ružovkastá) zlatovka. Omyl. Ide o samostatný druh, dokonca jediný vo svojom rode, no podobnosť kvetov či celkového vzhľadu so zlatovkou nie je náhodná. Obe rastliny patria do čeľade olivovitých (Oleaceae).

Foto: SHUTTERSTOCK
abéliovec dvojradový

Podobností je však ešte viac – kvety vyrastajú v strapčekoch skôr, než vypučia listy a príjemne sladko voňajú. Presný termín kvitnutia záleží od priebehu zimy, no zvyčajne je to o niečo skôr, než v prípade zlatovky. Napriek tomu sa oba druhy vedia v kvitnutí stretnúť. Abéliovec vynikne aj v jeseni, pretože listy sa sfarbujú do purpurova.

Ak si odrežete napučané výhonky, dajú sa vo váze prirýchliť. Plne rozkvitnuté vydržia viac ako týždeň.

Stačí mu málo

Na slnečnom, no pred vetrom chránenom mieste sa abéliovcu bude dariť rovnako, ako zlatovke. Zimná mrazuvzdornosť rastliny je v našich podmienkach dostačujúca a nároky na pôdu minimálne. Pri neskorých jarných mrazoch sa môže stať, že kvetnú puky namrznú, no nikdy to nebude 100-percentná škoda a rastlina sa z tejto nepríjemnosti rýchlo spamätá.

Dôležité je vedieť, že abéliovec kvitne na minuloročnom dreve. Reže sa po odkvitnutí a vhodný je aj na výsadbu voľne rastúceho živého plota.

Top 8 nenáročných drevín na živé ploty

Vyberte si podľa svojich preferencií: Ihličnatú, vždyzelenú listnatú, s krásnymi kvetmi či žiarivými plodmi.

Fotogaléria
Hlohyňa šarlátová je vždyzelená drevina vhodná...
Vavrínovec lekársky patrí medzi...
+5Aj driene sú vhodné na výsadbu živých plotov,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #okrasné kry #zlatovka #abéliovec dvojradový #kalina bodnanská
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december