Toto sa oplatí vedieť: 4 jednoduché kroky stačia na to, aby vám tulipány vo váze vydržali svieže až dva týždne

Nie, nebudeme vám radiť, pichať do nich špendlíky, hádzať do vody medené mince či prisladzovať ju cukrom. Stačí poctivá starostlivosť, ktorej predchádza správny výber v predajni.

22.01.2024 14:00
tulipány, kytica, rezané tulipány, mladá žena Foto:
debata

Hoci je ešte len január, v supermarketoch nájdete kytice rezaných tulipánov. Dôvodom je fakt, že oficiálna tulipánová sezóna už začala. Vždy ide o tretiu januárovú sobotu, kedy štartuje sezónny vývoz rezaných tulipánov z rozsiahlej siete holandských skleníkov. Odolať im je ťažké, pretože veselé farby náramne lákajú. Tak to jednoducho nerobte, nevzdorujte a pokojne si ich kúpte. Bez problémov vydržia aj kvety zo supermarketu, ak sa o ne správne postaráte.

Základom je dobrá kúpa

Tá pritom nezáleží od ceny, ale od kvality kvetov. Jeden tulipán v supermarkete často nestojí viac, než 33 centov, no i tak môže byť dostatočne trváci. Kyticu balenú v celofáne si však poriadne prezrite. Dbajte na to, aby konce stoniek neboli nahnité, mäkké, listy polámané, rôzne pokrútené. Siahnite po kvetoch s pevne uzavretými púčikmi, pretože vám vydržia dlhšie.

Vyššia váza, alebo špeciálna dizajnová s... Foto: flowercouncil.co.uk
tulipány, tulipán, rezané tulipány Vyššia váza, alebo špeciálna dizajnová s obručou dobre podoprie stonky tulipánov, ktoré sa tak skoro nezačnú oblúkovito prehýbať.

Správna cesta k dlhej trvanlivosti

1. krok

Ak vám cesta z predajne bude trvať dlhšie a tulipány sa vám po príchode domov budú zdať mierne povädnuté, nevyberajte ich z celofánu (udrží ich vo vzpriamenej polohe), ale len o kúsok a dorovna zrežte stonky. Dajte ich takto do vázy s trochou studenej vody na chladnejšie miesto. Jedna až dve hodiny stačia na to, aby kvety „dotankovali“ stratenú vlahu a zase ožili.

2. krok

Po približne hodine sa už o kvety môžete riadne postarať – odbaliť ich z celofánu, dorovna zrezať (tulipány sa nerežú šikmo), podľa potreby odstrániť príliš nízko vyrastajúce listy, aby neboli ponorené vo vode a vložiť do vázy. Pokiaľ ide o vodu, vždy dbajte na to, aby bolo naozaj studená (pridajte kocku ľadu), a aby v nej boli stonky ponorené najviac 3 až 4 cm.

Stonky tulipánov treba rezať rovno, nie šikmo. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
tulipány, rezané tulipány, starostlivosť Stonky tulipánov treba rezať rovno, nie šikmo.

3. krok

Ak sa chcete z tulipánov (pokojne z tých lacných zo supermarketu) tešiť takmer dva týždne, nemôžete ich dať do vázy a viac sa nestarať. Potrebujú vás každý deň. Vďaka malému množstvu vody, ktorú za 24 hodín takmer „vypijú“, nebudú tak rýchlo rásť. Tiež sa tak skoro nezačnú výrazne ohýbať do oblúka a ovísať. Úplne prirodzené totiž je, že rezané tulipány vo váze dokážu podrásť aj o 15 cm.

Do vázy s tulipánmi nalejte len 3-4 cm studenej... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
tulipány, rezané tulipány, starostlivosť Do vázy s tulipánmi nalejte len 3-4 cm studenej vody a každý deň ju vymieňajte.

4. krok

Pravidelné menenie/dopĺňanie vody je veľmi dôležité rovnako, ako opakované zrezávanie stoniek a podľa potreby aj odstraňovanie nízko rastúcich listov.

Ako správne pripraviť rezané tulipány do vázy, aby dlho vydržali, vám ukážeme aj vo videu.
Video
Tricyrtis hirta Čítajte viac Je to orchidea? Tento skvost vám budú susedia závidieť: Rastlina s nápadnými kvetmi rozžiari tienisté kúty

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tulipány
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december