Sú vaše tuje v ohrození? Ako predísť ich najčastejšiemu ochoreniu a zachrániť živý plot pred skazou

Najpravdepodobnejšou a častou príčinou hnednutia a odumierania tují je hubové ochorenie spôsobené patogénom Pestalotiopsis. Začne sa veľmi rýchlo množiť vo vhodných podmienkach. Tie nastanú zvyčajne vtedy, keď bola rastlina predtým už oslabená z akejkoľvek inej príčiny. Mohlo ísť o nepriaznivé pestovateľské podmienky, napadnutie škodcami, prípadne iným mikroorganizmom, ktorú spôsobil ochorenie. Nech už bola príčina akákoľvek, oslabená tuja je pre Pestalotiopsis vďačnou a ľahkou korisťou.

08.11.2022 06:00
tuja Foto:
debata

Ako spoznáme, že s tujou je zle

Zlá správa je, že keď už patogén tuju raz napadne, boj býva ťažký a nie vždy víťazný pre rastlinu. Dobrá správa je, že skaze je možné predísť. Zároveň treba vedieť, že huba nenapáda len tuje, ale v záhrade sa môže rozšíriť napríklad aj na jahody, rododendrony alebo junipery (borievky). V princípe však najviac napáda vonkajšie dekoratívne rastliny vysilené silnou zimou alebo príliš vlhkou pôdou. V týchto podmienkach – zvyčajne v severných oblastiach – sa prítomnosť huby prejavuje plesnivením špičiek dreviny. V južnejších oblastiach sa na postihnutej tuji objavujú škvrny. Pozorujeme zmenu farby konárov zo zelenej na hnedú až žltú, pričom tento proces sa začína od spodnej časti dreviny a postupuje smerom nahor.

Ochoreniu sa dá predísť

Základom je dobrá kondícia rastliny. Iba zdravá tuja dokáže dobre odolávať patogénu. Ak bola rastlina predtým niečím oslabená, je vysoká pravdepodobnosť, že podľahne napadnutiu hubou. Platí tiež, že Pestalotiopsis napáda zvyčajne tie tuje, ktoré majú „nohy vo vode“, teda rastú v premáčanej pôde. Najlepšou prevenciou ochorenia teda je sadiť zdravé rastliny vo vhodných podmienkach a chrániť ich pred inými škodlivými vplyvmi. Ak pestujete palmy alebo iné dekoratívne listnaté rastliny, Pestalotiopsis sa na nich prejaví žltnutím až hnednutím listov alebo tvorbou hnedých až čiernych škvŕn s čiernym okrajom.

tis Čítajte aj Potrebujete hustý živý plot nenáročný na prácu? Rastie dobre, a pritom mu stačí jedno zastrihnutie ročne

Rastliny polievajte s rozumom

Keďže podmáčanie je vysoko rizikovým faktorom, je potrebné polievať s rozumom. Dažďu nerozkážeme, no podľa intenzity a objemu zrážok môžeme prispôsobiť polievanie ohrozených rastlín. Vhodné je mierne zavlažovanie, pričom volíme radšej rosenie než prúd vody, prípadne polievame krhlou ku koreňom. Zavlažujeme ráno alebo doobeda, aby mala rastlina čas do večera preschnúť. Dôležitá zásada znie, že polievame iba vtedy, keď je už pôda okolo rastliny úplne suchá. Keď už huba rastlinu napadla, môžeme použiť fungicídny prípravok, no vždy len prísne podľa návodu na obale.

Môže byť aj užitočná

Hoci v záhrade, a najmä pri živom plote z tují, považujeme Pestalotiopsis za hotovú pohromu, táto huba žije všade okolo nás a väčšinou nespôsobuje žiadne problémy. Tak ako my ľudia sa v dobrom zdraví a s fungujúcou imunitou dokážeme neustále brániť rôznym patogénom, ktoré nás napádajú, aj rastliny sa ubránia chorobám, pokiaľ sú zdravé. Pestalotiopsis môže byť dokonca užitočná, pretože dokáže rozložiť plastový odpad. Vedci s touto hubou už robia experimenty, ktoré by mali viesť k využitiu huby na likvidáciu plastov, ktoré sa nedajú recyklovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Tuja #živý plot #hubové ochorenie #pestalotiopsis #fungicídny prípravok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december