Vonia všade, kde treba
V najteplejších oblastiach sa dá pestovať ako opadavý ker v záhrade, inde je vhodná ako izbová rastlina vhodná najmä do závesných kvetináčov. Možno ju poznáte pod názvom citrónová verbena alebo lípia citrónová. Kvitne drobnými kvietkami podobnými orgovánu. Dorastá približne do výšky jeden meter, v priaznivých podmienkach to môže byť aj o niečo viac. Silice a aromatické látky ju predurčujú na využitie všade tam, kde je vítaná príjemná citrónová aróma. Okrem toho alojzia aj príjemne chutí, lahodnú sladkosť dodá čaju aj jedlu.
Balzam na nervy
Alojzia obsahuje silice, ktoré sa hojne využívajú v potravinárskom priemysle aj pri výrobe parfumov. Aj ďalšie účinné látky predurčujú túto rastlinu na rôznorodé využitie. Alojzia je nielen voňavá a chutná, ale aj liečivá. Známe je predovšetkým ako upokojujúca bylina na podráždené nervy, pri strese, napätí a rozhodenej psychike. Alojzia pomáha relaxovať, utíši aj rozbúšené srdce a harmonizuje jeho činnosť. Zmierňuje migrénu, prospieva aj tráveniu, dýchaniu a bojuje proti rôznym patogénom v našom organizme.
Výborná do sladkých jedál
Lístky alojzie sú také sladké, že keď z nich uvaríte čaj, nemusíte ho ani dosladiť. Lístky sa môžu používať čerstvé aj sušené, v sušených je dokonca sladká chuť a príjemná aróma ešte intenzívnejšia. Alojzia podporuje imunitu, pomáha prekonať chrípku a iné ochorenia dýchacích ciest, môže sa pridať do uvoľňujúceho kúpeľa, kozmetiky a čaju. Stačí pár lístkov, aby sa dostavili žiaduce účinky. Vynikajúca je alojzia v rôznych sladkých pokrmoch aj nápojoch, ktorým dodá výraznú sviežu arómu a príjemnú sladkú chuť.