Potrebuje vzduch a slnko
Petržlen vysievame ideálne do hlinitopiesočnatej, dobre vyživenej pôdy, ktorá má dostatok vápnika a draslíka. Táto zelenina vyžaduje aj slnko a vzduch. Petržlen záhradný sa pestuje na koreň aj vňať, petržlen kučeravý iba na vňať. Pôda, do ktorej petržlen vysievame, musí byť veľmi dobre spracovaná. Petržlen sa vysieva na jar a na jeseň. Po celý čas potrebuje dostatok vlahy, nezabúdame na to najmä pri klíčení a tiež počas horúcich letných mesiacov. Ak pestujeme petržlen príliš nahusto, hrozí mu šírenie škodcov a chorôb.
Čo všetko mu hrozí
Prehustený petržlen bez dostatku slnka a vzduchu je náchylný na múčnatku. Len čo ju zbadáme, treba rastliny ošetriť. Častá je aj mozaika vňate a hrdzavosť koreňov. Takto postihnuté rastliny neošetrujeme, ale ich rovno odstránime. Pred škodcami môžeme petržlen chrániť žltými lepiacimi doštičkami, aj tu však platí, že škodcovia sa šíria najmä v prehustených a zatienených porastoch. Petržlen zberáme od septembra, vňať môžeme sušiť aj mraziť. Korene petržlenu skladujeme v dostatočne vlhkej pivnici, kde nemrzne.

Chráni nás pred mnohými pliagami
Petržlen obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, čo robí z tejto zeleniny veľkého ochrancu nášho zdravia. Chráni nás pred zápalmi a pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za mnohé choroby, vrátane takých rozšírených a obávaných srdcovocievnych ochorení. A povedali by ste, že obyčajný petržlen chráni aj pred rakovinou: Je to tak, a to vďaka rôznym zložkám, ktoré dokážu bojovať proti rakovinotvorným látkam. Petržlenová vňať je účinná pri znižovaní cholesterolu aj cukru v krvi, a tiež pomáha potláčať zápaly v tele. No a napokon, konzumáciou petržlenu urobíme veľa aj pre zdravie kostí a bezproblémové trávenie.