Patria medzi najpôvabnejšie rastliny, môžete ich pestovať v lesných oblastiach aj v trvalkových záhonoch na nížine. Vyberte si vhodný druh, poradíme ako na to

Nebudeme preháňať, keď ich označíme za jedny z najpôvabnejších kvitnúcich rastlín. Ich zložité kvety ponúkajú široké spektrum farieb a rôzne saténové a zamatové povrchy. Môžeme ich pestovať v lesných lokalitách, ale aj na nížinách, v skalkových častiach záhrady aj pri vodných plochách. Také rozmanité sú kosatce, nazývané aj irisy. Vyberte si tie pravé pre vás.

08.06.2023 06:00
kosatce Foto:
debata

S mečovitými listami

Podzemkové kosatce majú mečovité listy, ktoré vyrastajú z podzemkov usporiadaných do vejára. Základnými skupinami sú tu bradaté kosatce, ďalej hrebenaté a bezbradé. Bradaté sa vyznačujú prítomnosťou kefiek, ktoré tvorí množstvo chĺpkov pozdĺž stredu falov. Patria sem bežné záhradné kosatce s mnohými kultivarmi a hybridmi, kvitnúcimi väčšinou neskoro na jar. Sú vhodné do kvetinových aj zmiešaných záhonov. Potrebujú bohatú, priepustnú pôdu a slnko. Mnohé znesú aj chudobnejšie pôdy a polotieň.

S kohútími hrebienkami

Hrebenaté kosatce majú namiesto kefiek výrastky pripomínajúce kohútie hrebienky. Vyskytujú sa zvyčajne vo vlhkých lesných oblastiach. Väčšie druhy potrebujú chránené miesto s výživnou pôdou. V teplom podnebí im musíme zabezpečiť čiastočný tieň. Menšie druhy sú ideálne na pestovanie v zatienenej časti skalky v rašelinových kapsách.

trojlist Čítajte aj Nádherne zakvitne v tienistom a vlhkom kúte záhrady, kde sa iným rastlinám nedarí. Záplavou kvetov rozžiari aj miesta pod stromami a krami

Bez brady, no s nárokmi ako bradaté

Bezbradé kosatce mávajú hrebienky a rovnaké nároky na pestovanie ako bradaté kosatce. Bezbradé kosatce majú niekoľko hlavných skupín, a to Pacific Coast, ďalej sem patria vodné a sibírske kosatce a tiež kosatce skupiny Spuria. Skupina Pacific Coast zahŕňa chúlostivé druhy vhodné na rez. Vodné kosatce sú zimovzdorné a vlhkomilné, darí sa im vo vlhkých pôdach a pri vodných plochách. Sibírske kosatce sa ľahko pestujú v pôde, ktorá je výživná a nevysychá. Kosatce Spuria majú elegantné kvety a sú vhodné na slnečné miesta do pôdy s dobrou drenážou.

S cibuľami a hrubými koreňmi

Cibuľové kosatce majú zásobné orgány cibule a väčšinou hrubé korene. Uprednostňujú slnečné polohy, niektoré sa pestujú ťažko. Môžeme ich pestovať v parenisku pre cibuľoviny. Zdatnejšie druhy budú pekne rásť aj vonku na teplom stanovišti. Tieto kosatce sa často pestujú na rez. V chladných oblastiach cibule na zimu vyberieme, prezimujeme ich na bezmrazom mieste a zjari vysádzame.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kosatce #priepustná pôda #irisy #kvitnúce rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december