Pokračovanie článku: Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

Najlepšie chutia zo zeme

Možno vás to prekvapí, ale najlepšie je pri zbere drienok počkať, kým spadnú na zem. Vtedy sú najlahodnejšie a najsladšie. Keďže dozrievajú postupne, v tomto čase sa odporúča, rozprestrieť pod drieň napríklad netkanú textíliu, na ktorej plody vždy uvidíte a pozberáte. A hoci veľmi známa je hlavne pálenka – drienkovica, plody využijete aj na prípravu džemu, likéru či super maškrty – ovocnej kože, napríklad v kombinácii so slivkami. Najlepšie vlastnosti však majú plody čerstvé, preto si ich v čase dozrievania pravidelne vychutnávajte priamo spod stromu či kra.

Foto: SHUTTERSTOCK
drieň obyčajný, drienky

Drienky à la olivy

Nezvyčajné, no veľmi chutné spracovanie drienok na spôsob olív vám určite odporúčame vyskúšať. Treba na to, ale, použiť pevné plody, teda obraté priamo zo stromu ešte pred plným dozretím a opadnutím. Potom ich namočte do slaného roztoku a neskôr do kvalitného olivového oleja spolu s rôznymi bylinkami. Skutočne chutia ako olivy s jemne sladkou a osviežujúco kyslastou dochuťou.

Potrebujete: 450 g drienok • 900 ml vody • 300 g soli • 2 až 3 lyžice sušeného rozmarínu • čerstvé vetvičky pamajoránu a tymianu

Umyte a odstopkujte drienky. Vodu so soľou priveďte do varu. Drienky dajte do dostatočne veľkého pohára a zalejte mierne vychladnutým slaným roztokom. Pridajte rozmarín, uzatvorte alebo prekryte gázou a nechajte 2 až 4 týždne odstáť. Keď drienky klesnú na dno pohára, budú hotové. Vtedy ich sceďte, preložte do čistého pohára a natlačte medzi ne čerstvé vetvičky pamajoránu a tymianu. Zalejte kvalitným olivovým olejom. Nechajte deň-dva odstáť, aby sa chute prepojili a môžete konzumovať.

Hoci sú drienky považované za ovocie,... Foto: SHUTTERSTOCK
drieň obyčajný Hoci sú drienky považované za ovocie, respektíve, drieň pestovaný v záhradách sa označuje ako ovocina, plody sa dajú spracovať aj na slano.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drieň obyčajný #drienka #skoro kvitnúce dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december