Pokračovanie článku: Dozrieva najlepší priateľ vášho srdca: Predíde arytmii aj infarktu, zníži krvný tlak, zaženie depresiu a zvýši výkonnosť

Nebojte sa, pokojne ochutnajte

Vo všeobecnosti sa o hlohu hovorí, že je na srdce. Aj preto o ňom kolujú rôzne fámy a mnohí sa konzumácie plodov boja. Je to, ale, rovnaké, ako so všetkými liečivými bylinami. Treba dobre poznať nielen ich pozitívne, ale aj možné negatívne účinky, kontraindikácie a hlavne svoj zdravotný stav. V prípade hlohu sa napríklad uvádza, že môže byť problémom pri užívaní liekov na srdce na báze digoxínu a tiež v tehotenstve. Ak teda užívate lieky na srdce či tlak, a zvažujete hlohové tinktúry a iné koncentrované preparáty, poraďte sa s ošetrujúcim lekárom. Účinok hlohu pri vyšších dávkach je totiž výrazný a pri nesprávnom použití spôsobuje vážne problémy.

Zopár drobných bobuliek odtrhnutých počas prechádzky v prírode vám určite neublíži.
Plody hlohu dozrievajú v septembri až októbri a... Foto: SHUTTERSTOCK
hloh Plody hlohu dozrievajú v septembri až októbri a zo všetkých druhov sú jedlé aj čerstvé, bez tepelnej úpravy. Môžete ich spracovať podobne ako bobuľové ovocie na džemy, sirupy, pyré. Dužiny je však málo a jej chuť nevýrazná, preto je dobré, hloh v týchto prípadoch kombinovať s iným ovocím.

Účinky hlohu na zdravie

  • Plody hlohu obsahujú flavonoidy, sú bohaté na vitamín C a betakarotén, vitamíny skupiny B, pektín, minerály a organické kyseliny.
  • Je o nich známe, že zlepšujú priechodnosť ciev a tepien, prekrvenie srdca a končatín.
  • Sú vhodné ako prevencia infarktu a veľmi dobre regulujú vysoký krvný tlak.
  • Celkovo pomáhajú ľuďom po prekonaní infarktu tým, že stabilizujú srdcový rytmus (predchádzajú arytmii).
  • Ukázalo sa, že hloh upokojuje podráždenú pokožku a neutralizuje účinky UV žiarenia, preto ho nájdete v mnohých prírodných kozmetických produktoch, hlavne proti starnutiu pokožky.
  • Hloh si doprajte aj v prípade, že potrebujete zlepšiť pamäť.
  • Je výborným prostriedkom na potlačenie depresívnej nálady a zvyšuje celkovú výkonnosť.
V ľudovom liečiteľstve má hloh pevné miesto už... Foto: SHUTTERSTOCK
hloh V ľudovom liečiteľstve má hloh pevné miesto už naozaj dlhé desaťročia a okrem liečby srdcových porúch sa uplatňoval aj pri reumatizme či žalúdočných ťažkostiach.

Kedy hloh (ne)konzumovať?

Plody hlohu pokojne ochutnajte, jedzte ich na prechádzkach v prírode, pripravte si z nich pyré v kombinácii s jablkami, nasušte na čaj a popíjajte ho, ak máte problémy s vysokým tlakom. Pravidelné užívanie hlohu vo väčšom množstve či v koncentrovaných preparátoch by ste mali zvážiť v prípade, že trpíte nízkym tlakom. Zopár bobuliek nevadí, no hloh pre vás ako liečivá rastlina nie je vhodný. Rovnako je vylúčené užívanie hlohu v rámci samoliečby srdcových porúch. Ide o vážne zdravotné problémy, ktoré treba riešiť s odborníkmi.

kurkuma, zázvor Čítajte viac 7 korenín pre spokojné trávenie: Zaraďte ich do každodennej stravy a už nikdy nezažijete pocit nadúvania

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #hloh #srdce a cievy #divé plody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december