Pokračovanie článku: Rýchlo zazimujte vodu v záhrade, nech mráz nepotrhá sudy a nenarobí škody na automatickej závlahe, jazierku ani bazéne

Zavlažovací systém

Profesionálna inštalácia automatickej závlahy väčšinou znamená, že vám odborníci systém na jeseň aj zazimujú. Prípadne vás to naučia. Ak si i tak nie ste istí postupom, tu je zopár praktických rád:

  • Celý systém treba dokonale odvodniť, lebo klasický zavlažovací systém s výsuvnými postrekovačmi má rozvody vody uložené v zamŕzajúcej hĺbke.
  • Odvodnenie sa robí vyfúknutím vody stlačeným vzduchom, ktorý do systému vženiete kompresorom. Optimálny tlak vzduchu je 3,0 až 3,5 baru. Na kompresore preto treba nastaviť jeho výstupnú hodnotu alebo použiť redukčný ventil a hodnoty tlaku vzduchu nikdy neprekročiť.

Pre štandardné závlahové systémy v záhradách sa odporúča výkon kompresora s prietokom vzduchu 17 až 43 m3/h.

  • Stále treba mať otvorený niektorý z ventilov do voľného priestoru, aby mohol vzduch v prípade, že je systém pod tlakom unikať.
  • V čase odvodňovania sa nepohybujte nad postrekovačmi alebo ventilmi.
  • Po pripojení kompresora zvyšujte tlak pomaly, aby ste predišli poškodeniam systému.
  • Keď sa systém zaplní vzduchom, postrekovače sa začnú vysúvať a rozprašovať vodu, neskôr už len hmlu. Vyfukovanie robte v niekoľkých kratších cykloch. Je to efektívnejšie ako jeden dlhý.
Ovládaciu jednotku automatickej závlahy... Foto: SHUTTERSTOCK
zavlažovací systém, automatická závlaha Ovládaciu jednotku automatickej závlahy nechajte aj počas zimy pripojenú k elektrickej sieti. Pre každú sekciu nastavte aktiváciu ventilu asi na jednu minútu dvakrát do týždňa.
rýľovanie, rýľ, pôda Čítajte viac 6 chýb, ktoré záhradkári robia pri rýľovaní: Námaha vyjde nazmar a práca bude utrpením, ak sa ich dopustíte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #automatická závlaha #záhradné jazierko #zazimovanie záhrady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december