Neuveríte, aký exot sa objavil na kŕmidle počas zimného sčítania vtákov: Tipnite si, kto víťazne porazil vrabce aj drozdy

Ako sme vás pred pár dňami informovali, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko organizovala po prvýkrát u nás Vtáčiu hodinku – program sčítania vtáctva na zimných kŕmidlách. Ako to dopadlo?

10.01.2024 14:00
sýkorka veľká, vrabec domový, glezg obyčajný Foto:
debata (9)

Vďaka viac než 2 000 sčítavateľom (v čase redakčnej uzávierky je oficiálny počet 2 666) sa táto iniciatíva stala najpopulárnejším ornitologickým programom občianskej vedy u nás. „Výsledky prvého ročníka Vtáčej hodinky nás veľmi potešili. Vďaka podobným sčítaniam získavame cenné údaje pre ochranu vtáctva,“ povedala Zuzana Lackovičová, koordinátorka Vtáčej hodinky zo SOS/BirdLife Slovensko. „Účasť nás milo prekvapila. Veríme, že si Vtáčia hodinka udrží obľubu a sčítavatelia sa zapoja aj v ďalších ročníkoch, aby sme mohli sledovať, ako sa stav zimujúcich vtákov u nás vyvíja.“

sýkorky kŕmidlo, prikrmovanie, zima, sneh Čítajte viac Už zajtra sa u nás po prvýkrát uskutoční unikátny a v zahraničí obľúbený projekt Vtáčia hodinka: Poďme ich spolu spočítať!

Verili by ste, že až toľko druhov u nás zimuje?

Druhové zloženie zistených zimujúcich vtákov bolo veľmi bohaté. Podľa predbežných výsledkov zapojení záujemcovia ich spolu na kŕmidlách pozorovali až 69 085 (počet aktuálny v čase redakčnej uzávierky 9. 1. 2024), pričom patrili k 82 rôznym druhom. „Prevládali bežne zimujúce, ako sú sýkorky, vrabce, stehlíky, hrdličky, drozdy, pinky, ďatle, ale aj veľmi zaujímavé druhy ako napríklad chochláč severský, pinky severské, orešnica perlavá, či stehlík čečetka. K nevšedným pozorovaniam patrí záznam penice čiernohlavej, druhu, ktorý u nás bežne nezimuje, či exotický záznam papagája, ktorý zrejme unikol chovateľovi a na kŕmidlo ho prilákala potrava,“ uviedla Lackovičová.

sýkorka veľká, zima, kŕmidlo, vtáky, sneh Čítajte viac Kvíz: Spoznáte vtáky na kŕmidlách? Otázku číslo 3 by mal uhádnuť každý. Zvládnete to bez chyby alebo zaváhate?

Osvetová aktivita s praktickým významom

Podľa koordinátorky projektu však Vtáčia hodinka nie je len o sčítaní vtáctva. „Sledovanie prírody prináša mnohé pozitívne zážitky a skúsenosti. Svedčí o tom nielen počet pozitívnych reakcií, ktoré sme obdržali od účastníkov, ale aj počet odoslaných pozorovaní a množstvo fotografií, ktoré sčítavatelia nahrali do fotogalérie na webovej stránke projektu.“ Veľmi dôležité tiež bolo, že odborníci prostredníctvom web stránky a sociálnych sietí projektu zdieľali rady a odporúčania, čím vtáky kŕmiť a ako dodržiavať hygienu na kŕmidlách, aby bola táto činnosť pre operence naozaj prospešná.

Kráľovnou slovenských kŕmidiel sa stala…

Najpočetnejším druhom, a teda víťazom prvého ročníka Vtáčej hodinky na Slovensku je sýkorka veľká s výrazným náskokom pred vrabcom domovým.

Sýkorka veľká Foto: SHUTTERSTOCK
sýkorka veľká Sýkorka veľká

Keďže svoje pozorovania z víkendu (5. až 7. januára 2024) môžu sčítavatelia zasielať do 16. januára 2024, finálne výsledky budú spracované a zverejnené na konci mesiaca. Víťaz sa však pravdepodobne už nezmení, keďže pred druhým miestom má aktuálne náskok takmer 6-tisíc pozorovaní.

Vrabec domový Foto: SOS/BirdLife Slovensko
vrabec domovy Vrabec domový

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vtáky #kŕmidlá #prikrmovanie vtákov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december