Nekvitne vám zlatovka? Prestaňte závidieť susedovi a radšej zvážte niektorú z troch najčastejších príčin

Zlatovka (nesprávne, no zaužívane zlatý dážď) je veľmi obľúbený okrasný ker, ktorý hneď po zime doslova rozsvieti záhradu výrazne žltými a bohato nasadenými kvetmi.

29.03.2024 14:00
Zlatovka prostredná Foto:
debata

A hoci je tento druh pestovateľsky úplne nenáročný, občas sa stane, že kvetinový boom nenastane. Dobrou správou je, že len málokedy ide o chybu v rastline, teda takú, ktorej riešením by bola jej výmena. Skôr sa jedná o väčšie či menšie chyby v starostlivosti.

Sterilné krížence

Zlatovky v našich záhradách sú takmer vždy krížencami Forsythia suspensa a F. viridissima, ktoré dostali botanický názov zlatovka prostredná (F. x intermedia). Žiaľ, v priebehu hybridizácie bola ich schopnosť produkovať nektár odsunutá na „vedľajšiu koľaj“. Zlatovky sú tak na jar pre hmyz prakticky nepoužiteľné. Rovnako si môžete všimnúť, že v kroch len veľmi zriedka zahniezdia vtáky. Skôr vôbec. Zlatovky sú teda krásne kry, ktorých kvety milujeme, no vždy treba pri ich výsadbe myslieť aj na to, že vedľa nich vysadíte rastliny, ponúkajúce opeľovačom ozajstnú hostinu.

rez okrasných krov, hortenzia, jeseň, zima Čítajte aj Aby hortenzia krásne kvitla, vyžaduje rez. Nezmeškajte správny čas a pozor na to, čo odstrihnete. Vieme, ako nešliapnuť vedľa

1. Nepriaznivé poveternostné podmienky

Aby zlatovka kvitla, púčiky musí založiť už počas leta. Rovnako musí prejsť obdobím dormancie, teda zimného odpočinku, ideálne v chladnom a mrazivom počasí. Zjednodušene sa dá povedať, že ak je priebeh zimy štandardný, aj zlatovka kvitne vo svojom, geneticky nastavenom čase, teda v období marec/apríl. Ak je však zima neprimerane teplá, alebo sú zmeny nízkych a vyšších teplôt výrazné, rastlina „zazmätkuje“ a nie je ničím výnimočným, že sa zopár kvetov objaví už v decembri. To však pre ňu nie je prirodzené a celkovo to ker oslabuje, čo sa potom prejaví v nekvitnutí v správnom období.

Zlatovka prostredná

Pre nás nádherný, na jar kvitnúci okrasný ker, no intenzívny bzukot včiel okolo neho nebudete počuť. Napriek tomu sa oplatí, skrášliť si ním záhradu. Pri reze buďte opatrní na dvojročné konáre, aby ste sa nepripravili o kvety a ak chcete zlatovku použiť na výsadbu živého plota, tak len voľne rastúceho, nie prísne tvarovaného. Samozrejme, ak očakávate aj kvety.

Fotogaléria
+2

2. Príliš veľa tieňa

To, že zlatovka zakladá púčiky počas leta, keď je u nás najviac slnečného žiarenia a máme najdlhší deň vypovedá tiež o tom, že potrebuje plne slnečné stanovište. Len tak bude naozaj husto obsypaná kvetmi. Polotieň rastlina znesie, no vývin kvetných púčikov bude slabší a kvety budú celkovo menšie. Ker preto nesaďte v blízkosti čo pod stromy, pretože kým zopár prvých rokov to môže fungovať, neskôr väčšie dreviny zlatovke tienia a tá postupne prestane kvitnúť. Zlatovka ocení, ak ju z jari prihnojíte kompostom.

Žltá a modrá patria z jari k najkrajším... Foto: SHUTTERSTOCK
zlatovka prostredná Žltá a modrá patria z jari k najkrajším farebným kombináciám v rozkvitajúcich záhradách.

3. Nesprávny rez

Zlatovka kvitne na dvojročnom dreve (niekedy aj trojročnom). Pri reze je dobré snažiť sa o to, aby ste ker nenechávali zbytočne prestarnúť, no zároveň ho nepodporovali príliš bujnej tvorbe nových výhonkov, ktoré ho vedia neprimerane zahustiť. Navyše, rastlina sa často začne „venovať“ skôr rastu nových konárov, než zakladaniu kvetných púčikov. Rezať treba s citom a hlavne v správnom čase, čo je v tomto prípade obdobie po odkvitnutí kra. Hlbšie zmladenie zlatovky sa odporúča po štyroch-piatich rokoch, ak už spleť starých konárov len veľmi slabo kvitne. Vtedy spravte zmladzovací rez a odrežte staré konáre tesne pri pôde. Vznikne tak priestor pre vitálne nové výhonky.

hortenzia, hortenzia kalinolistá Čítajte aj Hortenzie bez kvetov: Odhaľujeme 4 najčastejšie príčiny a ich riešenia. Zamyslite sa, jedna sa určite týka aj vašich rastlín

Živý plot zo zlatovky áno, ale…

Ak sa rozhodnete pre zlatovku ako drevinu na prísne tvarovaní živý plot, nečakajte, že ho vždy na jar budete mať žltý vďaka množstvu kvetov. V skutočnosti budete radi, keď sa kde-tu jeden objaví, pretože pri tvarovacom reze odstraňujete založené kvetné púčiky. Rovnako je nesprávne rozhodnúť sa v jeseni, že ker upravíte do iného tvaru, výrazne ho znížite a podobne, lebo sa vám nepáči, ako vyzerá po opade listov. Toto všetko vedie k strate už vytvorených púčikov.

‘Gertrude Jekyll’: Jej najväčšou prednosťou je...
‘Charles Darwin’: Jedinečnosť vône spočíva v...
+5‘Lady of Shalott’: Kvitne celú vegetáciu....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zlatý dážď #zlatovka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december