Problém cesnaku, s ktorým sa stretne azda každý: Dajte rázne zbohom aktuálnemu žltnutiu listov. Poradíme, čo funguje

Ak ste v jeseni vysadili cesnak a po krásnom prvotnom raste začali konce listov z ničoho-nič žltnúť, nezúfajte. Vo väčšine prípadov nejde o nič, čo by sa nedalo vyriešiť, alebo by vám to mohlo znehodnotiť úrodu.

18.04.2024 06:00
cesnak Foto: ,
debata

Áno, pravdou je, že podobné príznaky môžu vypovedať napríklad aj o bielej sklerociovej hnilobe, no jej výskyt nebýva až natoľko častý.

V prípade, že by bolo žltnutie cesnaku... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, biela sklerociová hniloba V prípade, že by bolo žltnutie cesnaku dôsledkom bielej sklerociovej hniloby, postupne by rastlinám odumierali aj korene, no čo je hlavné, na cibuliach by ste videli biele mycélium huby s čiernymi sklerociami, ktoré vyzerajú ako zrnká maku.

Ak vám teda cesnak pekne prezimoval, žlté konce listov môžu mať dve hlavné príčiny:

  • Prudké zmeny počasia a hlavne výkyvy teplôt: Toto na aktuálnu sezónu presne sedí. Po prakticky letnom počasí tu opäť máme zimu, niekde aj s prízemným mrazom a cesnaku to vôbec nesvedčí.
Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, žltnutie listov
  • Vyčerpané zásoby živín, hlavne dusíka: Tým, že rastliny začnú zjari intenzívne rásť, v prvom rade čerpajú tie živiny, ktoré sú pre ne najľahšie dostupné. V prípade cesnaku ide o živiny priamo zo spodných listov. Preto je dobré, cesnak v tomto období prihnojiť 15-percentným liadkom vápenatým a síranom draselným. V prípade, že sú vaše rastliny bujnejšie a majú aspoň štyri pevné listy, môžete hnojivo aplikovať postrekom, pričom na tejto účeľ zvoľte 5-percentnú močovinu. Nezabudnite, že tak, ako pri iných listových hnojivách, ani v tomto prípade nemôžete postrek vykonať počas slnečného dňa, inak hrozí popálenie listov. Ak je cesnak výrazne zožltnutý, prihnojenie o 10 dní zopakujte. Pri používaní močoviny myslite na to, že posledná aplikácia musí prebehnúť najneskôr týždeň pred odhlávkovaním.
Listová výživa je pre rastliny vždy... Foto: SHUTTERSTOCK
cesnak, žltnutie listov Listová výživa je pre rastliny vždy najrýchlejšie prijateľná.
cesnak Čítajte aj Vážny škodca cesnaku už teraz ohrozuje porasty. Rastliny skrúti a následne celkom zničí: Účinná ochrana je len jedna
Krok za krokom: Jarná výsadba cesnaku
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda
‘Benátčan’: nepaličiak; výsadba jeseň/jar;...
‘Japo II’: nepaličiak; výsadba jeseň/jar; počet...
+1‘Mirka’: paličiak; výsadba jeseň/jar; počet...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cesnak #žltnutie listov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december