Návod, ako na jar ostrihať ruže, aby nezdivočeli a bohato zakvitli: Každá skupina vyžaduje niečo iné, radí pestovateľ

Ruže svojou rôznorodosťou rastu, farbou kvetov a vôňou pútajú našu pozornosť a niet divu, že sa stali kráľovnami záhrad a parkov. Ich krásu vnímame hlavne počas neskorých jarných a letných dní.

14.03.2024 14:00
žena, ruža, rez ruží, kvitnúca ruža Foto:
debata

Aby však ruže kvitli čo najbohatšie, potrebujú pravidelnú starostlivosť. Tá sa začína prvým a najdôležitejším úkonom – jarným rezom. Z pohľadu charakteru rastu ide o kry so silnou schopnosťou regenerácie. V prípade, že ide o ruže historické alebo botanické, je to pre pestovateľa v rámci rezu a zmladzovania veľká výhoda. Ker totiž môže výrazne ovplyvniť.

Raz kvitnúca historická ruža po jarnom reze. Foto: slovenskeruze.sk
ruža, historická, jarný rez Raz kvitnúca historická ruža po jarnom reze.

Správna technika je prvým krokom k úspechu

Ruže treba rezať nad očkom (púčikom) a mierne šikmo od neho. Samozrejmosťou sú ostré nožnice, aby bola rezná rana hladká a mohla sa rýchlo zahojiť. Pri nesprávnej technike a poškodení sa môže stať, že rezaný výhon zaschne, poprípade sa v rane uchytia choroby či škodce.

Týmto vždy začnite

Konkrétne odstránením všetkých suchých, poškodených, namrznutých, prestarnutých a tenkých výhonkov, ktoré nebudú mať dostatok sily vyživiť a niesť bohaté súkvetia. Následne pokračujte s rezom križujúcich sa výhonov, až vám zostane hustá kostra kra, ktorú ďalšími zásahmi upravíte podľa toho, do ktorej skupiny vaša ruža patrí. Každá totiž vyžaduje inú intenzitu rezu. V tomto článku sa dozviete, ako na jar správne rezať ruže rôznych skupín rastúce vo forme kra.

Ako rez ruží zvládnuť so šikovnosťou profesionála?

Poradí vám Lukáš Vaštík, ktorý sa zaoberá pestovaním a rozmnožovaním nie len slovenských, ale i celosvetovo obdivovaných záhonových ruží. Všetky jeho rastliny sú dopestované na Slovensku, takže skvelo prispôsobené našim podmienkam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #jarný rez #jarný rez ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december