Chcete až kilogramové strapce sladkého hrozna? Dá sa to aj v záhrade. Vyberte si správne odrody a pustite sa do výsadby

Nemusíte si chystať celý vinohrad s desiatkami koreňov viniča. V záhrade sa dajú pestovať aj jednotlivé kry. Jeden-dva pri pergole, treláži či plote za to určite stoja, hoci máte menší pozemok.

15.03.2024 06:12
vinič, hrozno, strapec hrozna Foto:
debata

Napriek tomu, že si chcete vysadiť len niekoľko koreňov, tejto práci venujte náležitú pozornosť. Chyby, ktoré urobíte, môžu negatívne ovplyvniť budúcu úrodu. Navyše myslite na to, že vinič je pomerne dlhoveká rastlina a ak sa nerozhodnete zlikvidovať ju, na danom mieste môže rásť pokojne aj 25 či 30 rokov.

V našich podmienkach je na sadenie viniča vhodnejší jarný termín (marec/apríl), no v južnejších polohách zvyčajne nič nepokazíte ani jesennou výsadbou (október, november až do mrazov).
vinič, hrozno Čítajte aj Tento vinič musíte mať: Kilogramové strapce, veľké a sladké bobule bez semien či chrumkavá dužina s vôňou sliviek

Ako ďaleko od seba?

  • Ak chcete vinič pestovať na spôsob vinohradu, volte spon 1,3 × 1,7 m.
  • Pri výsadbe k múru, plotu, pergole alebo k chodníku by mala byť vzdialenosť medzi krami 0,8 až 1 m a od prekážky aspoň 0,8 m, aby ste k nim mali pri ošetrovaní pohodlný prístup zo všetkých strán.

Sadenicu pred výsadbou vhodne upravte

Záhradníckymi nožnicami odstráňte bočné korienky a ostatné skráťte na 8 až 10 cm. Ak ste si kúpili voľnokorenné sadenice, namočte ich aspoň na 12 hodín do vody a otužujte ich. Ak nie sú zavoskované, skráťte ich na dva dobre viditeľné púčiky.

Foto: SHUTTERSTOCK
vinič, výsadba, úprava koreňov

Ktorý typ výsadbového materiálu je pre vás lepší?

  • Voľnokorenné sadenice musia spĺňať zákonom určité parametre, ako je celková dĺžka a mohutnosť koreňového systému. Mali by byť rovné, v mieste štepenia dobre zrastené. Kvalitná sadenica tohto typu je väčšinou zrezaná na dva púčiky a vrchná tretina až polovica je zavoskovaná, aby bola rastlina po vysadení chránená pred vyschnutím.
  • Kontajnerované sadenice musia mať zdravý koreňový systém, ktorý je základom ďalšieho rastu. Často majú listy už pri vysádzaní, preto ich musíte od začiatku chrániť proti chorobám a škodcom, v prvom roku hlavne proti peronospóre a roztočom. Takéto sadenice po vysadení lepšie odolávajú nepriaznivým klimatickým podmienkam, ľahšie sa ujmú a rýchlejšie rastú.
Zavoskované voľnokorenné sadenice viniča vľavo... Foto: SHUTTERSTOCK
vinič, výsadba, sadenice Zavoskované voľnokorenné sadenice viniča vľavo a kontajnerovaná rastlina vpravo.
vinič, zimný rez, Čítajte aj Zimný rez viniča zvládne každý, vraví dlhoročný pestovateľ zo Smoleníc a ponúka praktický videonávod, ako na to

Vinič sa sadí mierne šikmo

Na výsadbu viniči sa pripravte primerane veľké jamy podľa veľkosti sadení. Vyhĺbte ich tesne pred vysádzaním, aby pôda nevyschla. Na dno dajte vrstvu kompostu alebo záhradníckeho substrátu. Sadenice umiestňujte zvislo alebo mierne šikmo tak, aby bolo miesto štepenia 3 až 5 cm nad povrchom pôdy. Korene dôkladne rozložte a zasypte zeminou. Sadenicu potom mierne povytiahnite, pôdu okolo ušliapte, aby ste zabezpečili, že dôkladne obklopí korene. Nezabudnite na závlahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vinič #pestovanie viniča #jarná výsadba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december