Veľký prehľad mrkvy s možnosťami, ktoré prekvapia: Karotka sa dá skladovať ak viete, kedy siať + tip, ako utečie vŕtavke

Bez mrkvy by to nešlo. U nás patrí medzi základné zeleninové druhy, no podobne to majú aj iné národy. Vedeli ste, že Íri pripravujú tradičný mrkvový puding, a že napríklad Francúzi nedajú dopustiť na krém s kúskami kandizovanej mrkvy?

21.03.2024 06:00
mrkva Foto:
debata

U nás sú typické oranžové korene a len málokto sa zamýšľa nad tým, či napríklad ich tvar hovorí niečo o odporúčanom použití v kuchyni. V podstate je to tak, no nejde len o využitie. Kratšie korene sú napríklad oveľa vhodnejšie na pestovanie v menej kvalitných – ťažších pôdach. Viac než jasné teda je, že nie je mrkva ako mrkva. A môžete nám veriť, že keď začnete vnímať určité rozdiely, aj úroda sa vám lepšie vydarí.

reďkovka Čítajte aj Tieto 2 veci pri pestovaní reďkovky nikdy nerobte, inak bude malá, štipľavá, popraskaná alebo prevŕtaná drôtovcami

Určite ste počuli o karotke, o mrkve predurčenej na skladovanie, no nájdu sa aj odrody, ktoré tvarom koreňa pripomínajú skôr reďkovku. V tomto smere sa mrkva delí na päť základných typov:

  • Chantenay sa využíva na priamu konzumáciu, sušenie, džúsy a šťavy. Koreň má kónický tvar, preto sa hodí aj do ťažších pôd. Známa je napríklad odroda ‘Chamare’.
  • Nantes je najpestovanejší tvar mrkvy, pričom je typický pre karotku. Najskoršie zbery sa predávajú s vňaťou, neskoršie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo spracovanie. Poznať môžete odrody ‘Nantes 3’, ‘Anina’ či ‘Marquette’.
  • Berlikum zahŕňa odrody vhodné na priamu konzumáciu, dlhodobé skladovanie, spracovanie i sušenie. Korene sú väčšie, valcovité až mierne kónické, s tupým zakončením. Z odrôd stoja za zmienku ‘Koloseum F1’, ‘Rubína’, ‘Berlikumer 2’.
  • Flakee má veľmi dlhé, kónicky zúžené korene so širokou plochou hlavou. Sú veľmi výnosné a určené na priamu konzumáciu, skladovanie i spracovanie (‘Flakker’).
  • Parisian má „reďkovkovitý“ typ koreňa, napríklad odroda ‘Rindo’.
mrkva Čítajte aj Už nikdy ju nebudete pestovať inak: Zaručený tip na výstavnú mrkvu s rovnými koreňmi + špeciálne odrody do ťažkej pôdy

Sladké karotky

Názov karotka sa vžil natoľko, že ľudia ju niekedy považujú za samostatnú plodinu. V skutočnosti však ide len o iné označenie mrvy typu Nantes. Dlhé, štíhle a na špičke zaguľatené korene sú podľa mnohých záhradkárov najchutnejšie.

  • Nedajte sa pomýliť: O karotkách sa nesprávne traduje, že sa nedajú skladovať. Ak však upravíte spôsob ich pestovania, vydržia až do jari. Na skladovanie ich vysievajte v druhej polovici mája, najlepšie na zvýšené hriadky, takzvané hroble. Korene pozberané na jeseň sú fyziologicky mladšie, preto viac vydržia.
  • Skorý výsev môže potrápiť vŕtavka mrkvová. Ak máte s tým škodcom nepríjemné skúsenosti, sejte až koncom mája. Samičky vŕtavky totiž lietajú a kladú vajíčka najneskôr do polovice tohto mesiaca.
‘Cascade F1’ je výnosný, sladký hybrid s...
‘Rondo’ je mrkva s naozaj veľmi krátkym...
+1‘Katrin’ má kratšie, kónické korene s guľatou...

Neskorá mrkva na zimné uskladnenie

Tieto odrody (napríklad ‘Maxima F1’, ‘Koloseum F1’, ‘Autumn King 2/Vita Longa)’, ‘Olympus’, ‘Karola’) treba siať skoro na jar a zberať až v jesenných mesiacoch (od októbra do príchodu mrazov). Využívajú sa najmä na uskladnenie a na spracovanie. Najlepšiu skladovateľnosť má mrkva pestovaná v ľahších, humóznych pôdach s vyššou zásobou draslíka. Pestovanie vo vlhkých a dusíkom prehnojených trvanlivosť skracuje.

  • Pri zbere vňať odrežte asi 1 cm nad srdiečkom a korene o seba neoklepávajte. Tento zlozvyk znižuje skladovateľnosť.
Pri vyťahovaní mrkvy za listy sa ľahko môže... Foto: SHUTTERSTOCK
mrkva, zber Pri vyťahovaní mrkvy za listy sa ľahko môže stať, že vám zostanú v ruke a koreň uviazne v pôde. Ak ho však predtým zľahka zatlačíte do zeme, zväčšíte tak otvor a pretrhnete jemné korienky a mrkvu potom bez problémov vytiahnete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mrkva
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december